Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bătălia cu informațiile false, propagate rapid în mediul online

În ultimele zile au fost înregistrate cazuri de conturi false pe rețelele sociale și fake news care vizează instituții și înalți demnitari români. A fost vizat însuși Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

Acesta a semnalat că mai multe conturi false cu numele său au apărut în mediul online. Într-o postare pe pagina sa oficială de Facebok, generalul Daniel Petrescu scrie că a făcut demersuri pentru închiderea conturilor false.

„Nu pot garanta însă că astfel de încercări de inducere în eroare a publicului nu vor mai apărea. Vă adresez rugămintea să nu dați curs niciunei cereri pe care o primiți ca fiind de la mine. Pagina mea oficială de pe platforma Facebook are un rol strict informativ. Nu voi solicita de la nimeni ceva, nici măcar angajamente în rețelele de socializare”. 

El le recomandă urmăritorilor săi să se informeze doar din surse oficiale.

„Reziliența la manipulare și dezinformare se construiește cu ajutorul fiecăruia dintre noi,” scrie Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu. 

Cerificatele COVID

Cazul său vine după ce anterior, Ministerul Sănătății a reclamat un fake news care viza certificatele COVID. Într-un mesaj apărut în mediul online, cetățenii erau avertizați că documentele care atestau vaccinarea sau trecerea prin COVID puteau fi prelungite doar pe 29 iulie. Secretarul de stat din ministerul Sănătății, Andrei Baciu a făcut lămuriri pe această temă. 

„Este un fake news de proporții. Ce-i drept, un fake news sofisticat. Nu este o afirmație falsă scrisă explicit, ci este un fake news provocat prin omisiune. Certificatele digitale COVID se pot genera din platformă oricând, nefiind condiționate de oră sau zi,” a declarat Andrei Baciu, secretarul de stat din ministerul Sănătății.  

El a menţionat că acest mesaj a făcut ca peste 200.000 de persoane să intre în platforma certficat-covid.gov.ro de joi până vineri după-amiază pentru a obţine certificat nou, de teamă că nu vor mai putea folosi acest document.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE