Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

200.000 de români au descărcat certificate COVID după un fake-news. Andrei Baciu: Certificatele pot fi generate oricând

Certificatele digitale COVID se pot genera din platformă oricând, fără să fie condiţionate de oră sau zi, a informat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu.

Andrei Baciu spune că circulă un mesaj fals care induce ideea că aceste certificate pot fi generate doar până vineri la ora 00:00, potrivit Agerpres.

Peste 200.000 de oameni și-au refăcut deja certificatul

„Fake news: Certificatul COVID-19 poate fi prelungit astăzi până la ora 00:00. Foarte mulţi dintre noi am primit astfel de mesaje în ultimele zile. (…) Când spui că «astăzi până în ora 00:00 cine are două doze sau chiar trei şi are certificatul Covid expirat îl poate prelungi până pe 31.12.2022», se poate foarte uşor înţelege că numai astăzi poţi face asta. Certificatele digitale COVID se pot genera din platformă oricând, nefiind condiţionate de oră sau zi”, a scris Andrei Baciu, pe Facebook.

El a menţionat că acest mesaj a făcut ca peste 200.000 de persoane să intre în platforma certficat-covid.gov.ro de joi până vineri după-amiază pentru a obţine certificat nou, de teamă că nu vor mai putea folosi acest document.

Cum se generează un nou certificat

Pentru refacerea certificatului verde, se accesează site-ul certificate-covid.gov.ro.

Se folosește adresa de e-mail utilizată la generarea primului certificat. După logare, pentru un certificat nou trebuie introduse datele personale, CNP-ul, numărul și seria cărții de identitate, inițialele numelui, tipul de vaccin făcut, județul și luna în care v-ați vaccinat.

Noul certificat este trimis pe adresa de e-mail folosită pentru logare.

Unde pot fi folosite certificatele verzi

În România, certificatele verzi pot fi folosite până la finalul anului 2022.

„În prezent ele sunt utile numai în afara ţării, în funcţie de regulile din fiecare ţară. Dacă o să călătoriţi, e important să verificaţi care sunt regulile fiecărui stat. Nu uitaţi! E important să vă informaţi din surse oficiale”, a transmis Andrei Baciu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE