Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Economia Regatului de Jos a intrat în recesiune pe fondul inflației. Zona euro, creștere peste așteptări

Economia Țărilor de Jos (Olanda) a intrat în recesiune, după ce a înregistrat o scădere de 0,3% în trimestul al doilea, potrivit estimărilor publicate miercuri de Institutul olandez de statistică, citate de agenția Reuters.

Cea de-a cincea economie din zona euro s-a contractat al doilea trimestru consecutiv, după o scădere de 0,4% în primele trei luni ale anului.

Olanda a avut o creștere economică de aproape 5% atât în anul 2021, cât și în 2022, în condițiile în care și-a revenit rapid pe fondul crizei generate de pandemia COVID-19.

Regatul Țărilor de Jos se confruntă cu prima recesiune generată de o scădere a cheltuielilor de consum și a exporturilor. De asemenea, creșterea inflației a avut ca efect majorarea prețurilor la alimente a facturilor la energie în Țările de Jos și în cazul partenerilor săi comerciali.

Cheltuielile de consum au scăzut cu 1,6%, în timp ce exporturile au fost cu 0,7% mai mici decât în primele trei luni ale anului.

Inflația în Olanda a scăzut după ce a atins un vârf de 14,5% în septembrie 2022, însă a fost în continuare relativ ridicată, la aproximativ 6% în al doilea trimestru al anului 2023.

Economia zonei euro, creștere în al doilea trimestru

Economia zonei euro a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul al doilea, după ce a stagnat în primele trei luni ale acestui an. Cu toate aceastea, rămâne în continuare afectată de dificultăţile cu care se confruntă Germania, arată o estimare preliminară publicată la sfârșitul lunii iulie de Eurostat, notează Agerpres.

Produsul Intern Brut al celor 20 de ţări care au trecut la moneda unică a înregistrat un avans de 0,3% în perioada aprilie-iunie 2023 comparativ cu trimestrul precedent. Analiştii intervievaţi de Reuters prognozau o creştere de 0,2% de la un trimestru la altul. În ritm anual, Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creştere de 0,6%, peste estimările analiştilor care mizau pe un avans de 0,5%.

În plus, Eurostat a revizuit uşor şi cifrele pentru primul trimestru, când PIB-ul zonei euro a stagnat, în condiţiile în care datele iniţiale vorbeau de o contracţie de 0,1%, ceea ce după o primă contracţie 0,1% în ultimele trei luni ale anului trecut ar fi însemnat că zona euro a intrat în recesiune tehnică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE