Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Donează un doner": Vânzările de kebab din Marea Britanie ajută supraviețuitorii cutremurului din Turcia

Magazinele de kebab din Marea Britanie au lansat o campanie pentru a-i ajuta pe supraviețuitorii cutremurului devastator din Turcia și Siria. Apelul "Donate a Doner"/ "Donează un doner" le cere britanicilor dornici de kebab să doneze prețul mâncării lor preferate pentru a ajuta regiunea să se refacă în urma cutremurului de luna trecută, care a provocat zeci de mii de morți și milioane de oameni care au nevoie disperată de ajutor.

Consumul de kebab în Marea Britanie

"Ne-am gândit că acesta ar putea fi un mijloc de a ajunge la publicul britanic și de a-i invita să continue să se bucure de kebaburile lor, dar să sperăm că vor face și o donație în același timp", a declarat Ibrahim Dogus, fondatorul apelului, pentru Euronews.

"Este o modalitate ușoară de a intra în viața oamenilor. Felul de mâncare este cunoscut de aproape toată lumea în Marea Britanie. Și dacă oamenii nu au mâncat una, știu despre ea", a adăugat el.

Având în vedere că în Marea Britanie se consumă zilnic 1,3 milioane de kebabi - la un preț mediu de cinci lire sterline (aproximativ 28 lei) - organizatorii campaniei estimează că ar putea strânge 45 de milioane de lire sterline (aproximativ 250 milioane de lei) pe săptămână dacă toată lumea ar cumpăra un doner în plus.

Cele două cutremure foarte mari din 6 februarie au provocat pagube estimate la 32,2 miliarde de euro, potrivit Băncii Mondiale. Donațiile la apel vor merge către Crucea Roșie Britanică și pot fi făcute în magazinele unora dintre cele 20.000 de kebaburi din Marea Britanie, precum și online.

Peste 50.000 de persoane au murit

"Încercăm să-i ajutăm pe oameni să-și satisfacă nevoile de bază, cum ar fi pături, corturi, mâncare, orice vă puteți imagina... pentru că acest cutremur este mult mai mare decât orice s-a întâmplat în trecut", a declarat Dogus.

Dogus este originar din Elbistan, un oraș din sud-estul Turciei, despre care spune că a fost distrus de dezastrul natural. În timp ce familia sa este în siguranță și bine, el cunoaște multe persoane care au murit sau au rămas fără adăpost.

"A fost un mare șoc", își amintește el. "Este orașul meu natal. M-am născut aici, îi cunosc pe oameni și ei mă cunosc pe mine."

Se estimează că peste 50.000 de persoane au murit în cele două cutremure cu magnitudinea de 7,8 și 7,5 grade, care au lăsat alte mii de persoane rănite, dispărute sau fără adăpost. Milioane de oameni au nevoie disperată de provizii de bază, precum apă, adăpost și alimente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE