Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Doi tineri reținuți la un centru de reeducare au fost bătuți de polițiștii care îi supravegheau. Alina Gorghiu: Nu tolerez acest comportament

Doi tineri deținuți la Centrul Educativ Buziaș au fost bătuți cu bestialitate de doi polițiști angajați în centru. Incidentul a avut loc în urmă cu 3 zile, însă imaginile surprinse de camerele de supraveghere au apărut abia astăzi în spațiul public.

27/07/2023 , 21:34

Alina Gorghiu: Am toleranță zero

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a vorbit la Euronews România pe marginea acestui subiect. Gorghiu a spus că are toleranță zero pentru astfel de comportamente.

„Abia astăzi de dimineață am aflat de incident. Din păcate el nu a fost raportat, așa cum prevăd regulamentele interne, de către cei din Centrul de la Buziaș, însă ni s-a pus la dispoziție acest film și dacă o să vedeți imaginile, o să simțiți aceeași revoltă la vederea bătăii cu bestialitate de către doi angajați ai acestui Centru. S-au luat măsuri rapide, am înaintat denunțul penal către Parchet, după care am demis conducerea unității și am solicitat ANP să interzică oricărui contact al celor doi polițiști care apar în filmare cu custodiații, am trimis și corpul de control. ANP face propriul control. Ca date, acest eveniment pare că s-a întâmplat în 24 iulie anul acesta, în jurul orei 16.00”, a spus Alina Gorghiu.

Întrebată dacă cunoaște vârstele copiilor, aceasta a spus că aceștia erau minori, dar nu poate oferi mai multe detalii.

„Copiii din acest centru sunt minori. Nu pot să vă dau detalii despre fiecare cât este un control. Sunt în total 172 de persoane custodiate, din care 78 minori și 82 de tineri între 18 și 21 de ani, plus 12 majori. Este mai putin importantă vârsta, sunt niște acte pentru care eu, ca ministru, am toleranță zero și nu am de gând să tolerez acest comportament”, a mai spus Gorghiu.

Ministerul Justiției a publicat imaginile și a transmis că au fost luate măsuri. Administrația Națională a Penitenciarelor susține că incidentul nu a fost raportat.

În videoclipul postat se poate observa cum un grup de tineri a fost scos în curtea centrului educativ din Buziaș și doi dintre tinerii din grup au fost bătuți de polițiștii care erau cu ei în acel moment.

Unul dintre ei a fost trântit la pământ și a fost lovit cu bestialitate de unul dintre angajați. Celălalt a fost agresat și el de același angajat. Imaginile nu ajunsese la instituție până joi și totodată nu fusese raportat incidentul.

Este o reacție de la ANP în urma acestor imagini publicate de Ministerul Justiției. Totodată, ANP spune că s-a format o comisie de control care să cerceteze acest incident și care să îi tragă la răspundere pe cei care se fac responsabili.

Pe de altă parte, Ministerul Justiției transmite că au fost luate deja măsuri, că s-a depus un denunț ceva împotriva celor doi angajați, totodată a cerut Alina Gorghiu ANP să interzică orice contact dintre angajați și persoanele custodiate și totodată a fost demisă conducerea centrului educativ.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE