Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Doi eurodeputați rămân fără imunitate. Victor Negrescu: „Este o mare lovitură pentru tot ce înseamnă reputația Parlamentului European”

Eurodeputatul italian, Andrea Cozzolino și cel belgian, Marc Tarabella vor rămâne fără imunitatea parlamentară pentru că procurorii din Belgia vor să-i cerceteze. Cei doi sunt suspectați că au primit bani de la țări din Peninsula Arabică pentru a influența deciziile europene. Președinta Parlamentului European a propus un set de măsuri pentru a se asigura că astfel de practici nu vor mai apărea.

Set de reforme pentru prevenirea corupției

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunțat începerea procedurilor de ridicare a imunității celor doi eurodeputați. Cei doi neagă orice implicare în scandalul de corupție.

„Am primit cereri din partea autorităților competente din Belgia pentru a fi ridicate imunitățile parlamentare ale domnului Andrea Cozzolino și domnului Marc Tarabella. Aceste cereri au fost trimise Comisiei pentru afaceri juridice,” a declarat Roberta Metsola, președinta Parlamentului European.

La debutul sesiunii plenare a Parlamentului, oficialul a prezentat un set de reforme pentru prevenirea corupției.

„Vom pune în aplicare reguli care nu permit nicio activitate ce ar putea crea confuzie în privința activităților oficiale ale Parlamentului European, în special atunci când vine vorba de interacțiunea cu țări terțe. Vom face mai mult pentru a ne asigura că publicul are informații clare cu privire la declarațiile noastre financiare și vom asigura mai multe cursuri de formare privind avertizarea în interes public și conformitatea. Vom intensifica măsurile, care își vor propune să stimuleze lupta împotriva corupției și modul în care putem să ne opunem interferențelor străine,” a explicat Roberta Metsola, președinta Parlamentului European.

Patru persoane au fost arestate

Măsurile vin la doar o lună după ce autoritățile belgiene au arestat patru persoane, printre care și fostul vicepreședinte al Parlamentului, Eva Kaili, acuzate de corupție, spălare de bani și participare la o organizație criminală. Ele sunt suspectate că au luat bani de la reprezentanți din Qatar și Maroc pentru a influența procesul decizional din instituție.

„Este o mare lovitură. O lovitură pentru tot ce înseamnă reputația Parlamentului European și această perspectivă că iată la Bruxelles tot ceea ce se întâmpla era corect. Propunem să revizuim comisiile de etică la nivelul instituțiilor europene, ori pentru asta trebuie să avem aprobarea Consiliului. Ori Consiliul, statele membre se opun,” a declarat Victor Negrescu, europarlamentar.

Atât Qatarul, cât și Marocul, țări acuzate că ar fi dat banii, neagă orice implicare în caz.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE