Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Qatargate: Eva Kaili speră la eliberarea condiționată. Ce spune avocatul europarlamentarului

În luna decembrie a anului trecut, unul dintre vicepreședinții UE, Eva Kaili, a fost arestat pentru activități de lobby în favoarea Qatarului, spălare de bani și corupție. Aceasta speră că va primi eliberarea condiționată săptămâna viitoare. Într-un interviu pentru Euronews avocatul apărării oferă versiunea lui Kaili.

Când a izbucnit scandalul de corupție din Parlamentul European, prima mișcare a Evei Kaili, în vârstă de 44 de ani, a fost să apeleze poliția belgiană. Este varianta avocatului ei, care spune că aceasta reprezintă cea mai mare dovadă a nevinovăției sale.

Michalis Dimitrakopoulos, avocatul Evei Kaili: „Este o dovadă importantă faptul că prima ei mișcare a fost să vorbească cu poliția. Acest lucru arată că nu știa că în casa ei se afla ceva ilegal, altfel nu ar fi sunat la poliție, dar nu a fost posibil, pentru că poliția nu vorbea limba engleză, iar apoi situația a escaladat.”

Eva Kaili nu ar fi știut despre bani

Potrivit avocatului ei, Eva Kaili nu a știut despre bani și a aflat de prezența lor după ce a văzut știrile. Ea a decis apoi să îi cheme pe colegii apropiați ai soțului ei pentru a scăpa de banii care au fost găsiți în apartamentul ei și într-o valiză transportată de tatăl său. Majoritatea oamenilor veniți să o ajute sunt acum acuzați de corupție. De asemenea, Kaili neagă că ar fi acceptat mită din Qatar și insistă că deciziile sale politice au fost în conformitate cu deciziile europene.

Michalis Dimitrakopoulos, avocatul Evei Kaili: „Uniunea Europeană are nevoie de gaz, așa că doamna Kaili nu a oferit niciun serviciu Qatarului în schimbul mitei. Primul și singurul vot la care a participat doamna Kaili s-a referit la dreptul cetățenilor din Qatar de a veni în UE fără vize, care a trecut cu o majoritate de 70% la 30%, așa că votul doamnei Kaili oricum nu a avut nicio valoare.”

Europarlamentarul grec va fi din nou în fața instanței

Săptămâna viitoare, europarlamentarul grec va fi din nou în fața instanței, unde se va decide dacă va rămâne sau nu în închisoarea Haren din Belgia. Echipa Euronews l-a întrebat pe avocatul ei care este argumentul pe care îl va prezenta judecătorilor pentru a fi eliberată condiționat.

Michalis Dimitrakopoulos, avocatul Evei Kaili: „Judecătorul Claise a declarat că nu are nicio probă care să susțină acuzația de primire de mită, dar este posibil ca în viitor să se găsească dovezi. Acest lucru nu este compatibil cu statul de drept, cu statul de drept european, de a ține pe cineva în închisoare, în ideea că se vor găsi dovezi în viitor. Este greșit din punct de vedere juridic. Vreau să cred că nu există nicio influență politică în această decizie.”

În plus, avocatul a explicat că singurul moment de bucurie al Evei Kaili de când a fost arestată a fost atunci când i s-a permis, în sfârșit, să își vadă fiica de doi ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE