Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul European alege miercuri vicepreședintele care o va înlocui pe Eva Kaili. Roberta Metsola: Vom lua măsuri de combatere a corupției

Parlamentul European va alege miercuri, pe 18 ianuarie, vicepreședintele care o va înlocui pe Eva Kaili, eurodeputata implicată într-unul dintre cele mai răsunătoare scandaluri de corupție din legislativul UE.

Eva Kaili, aflată în detenția autorităților belgiene este cercetată pentru implicarea în Qatargate, fiind acuzată că ar fi primit mari sume necuvenite pentru intervenții în Parlament în beneficiul Qatarului.

Promisiunea reformării și a transparenței

În discursul care a deschis prima reuniune din 2023 a PE, ce a avut loc la Strasbourg, Roberta Metsola a declarat că legislativul UE își propune adoptarea unor măsuri concrete pentru a spori integritatea instituției și pentru a recâștiga încrederea cetățenilor europeni

"Vreau să aduc în discuție și măsurile care se impun în Parlamentul European, pentru a spori nivelul de integritate și responsabilitate. Parlamentul este recunoscut pentru transparența, accesibilitatea și deschiderea sa. Nu suntem închiși aici într-un turn de fildeș. Deschiderea generează încredere. Vom preveni ferm orice tentative de a încălca aceste principii.

Evenimentele din ultimele luni ne obligă să recâștigăm încrederea cetățenilor europeni, pe care îi reprezentăm. Trebuie să recunoaștem acest lucru. Cetățenii au dreptul să ceară integritate și responsabilizare.

V-am promis că ne întoarcem cu reforme. Împreună cu liderii de grup, am decis o abordare inițială care ar putea avea un impact semnificativ. Începem cu măsuri care ar putea fi aplicate rapid, demarând un exercițiu pe termen lung, care să presupună reforme. Consultările vor continua pe scară largă", a spus președinta PE.

Roberta Metsola a transmis de la pupitrul PE că între prioritățile acestui an se numără supervizarea angajărilor ulterioare încheierii mandatelor în legislativul european, dar și îmbunătățirea transparenței în ceea ce privește colaborările cu reprezentanții statelor terțe. Șefa legislativului european a vorbit despre combaterea corupției și despre întărirea sistemelor interne, pentru a proteja democrația UE.

"Vom vedea cum putem pune în aplicare politica referitoare la reangajările după încheierea mandatului sau să vedem cum putem controla mai bine cine are acces la Parlamentul European, la birourile noastre. Vom cere un plus de transparență și atunci când e vorba de cei care reprezintă țările terțe și interesele acestora. O să arătăm mai clar ce facem noi, oferind informații mai precise, mai detaliate și vom formula reguli care să nu genereze confuzii în materie de activități oficiale, mai ales când e vorba de interacțiuni cu state terțe.

Vom face mai multe pentru a ne asigura că publicul este informat în detaliu cu privire la declarațiile noastre de interese financiare și o să oferim un plus de informare în direcția declarațiilor de conștiință.

Vom lua măsuri de combatere a corupției, ne vom întări sistemele și vom elimina neajunsurile, fiind deschiși și onești pe durata întregului proces. Vom face asta, protejând libertatea mandatului nostru ca reprezentanți aleși. Vom face asta subliniind rolul esențial al parlamentarilor europeni în procesul decizional de la nivelul UE (...). Parlamentul European este întruchiparea democrației parlamentare europene și am nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru a ne asigura că pilonii care stau la temelia acestui Parlament sunt solizi. Și datorăm acest lucru celor care ne-au precedat, și celor care vor veni după noi", a transmis Roberta Metsola.

Alegerea unui nou vicepreședinte

Eurodeputata elenă Eva Kaili a fost demisă la începutul lunii decembrie din funcția de vicepreședinte al Parlamentului European.

Decizia demiterii a fost aprobată de Parlamentul European aproape în unanimitate de eurodeputaţii reuniţi la Strasbourg în sesiune plenară, cu 625 de voturi pentru, un singur vot împotrivă şi două abţineri.

"Pe 18 ianuarie, miercuri, vom alege noul vicepreședinte al PE, care o va înlocui pe doamna Eva Kaili", a adăugat președinta PE.

În ceea ce privește selecția, președinta PE a precizat că termenul limită pentru depunerea candidaturilor este marți, 17 ianuarie, ora 19.00.

”Nominalizările vor fi depuse la Secretarul General, iar votul în ceea ce privește selecția va avea loc miercuri la ora 12.00”, a mai precizat Roberta Metsola.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE