Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Doar unul din doi români mai lasă bacșiș în restaurant. Criza financiară îi face pe oameni să fie mai cumpătați

Românii sunt din ce în ce mai zgârciți cu bacșișul atunci când merg la restaurant. Pandemia, crizele în lanț generate de războiul din Ucraina, dar și impozitarea bacșișului au schimbat comportamentul clienților. Potrivit unui studiu realizat de Hospitality Culture Research, doar jumătate dintre românii care au fost la restaurant anul trecut au lăsat bani pentru ospătari.

De 10 ani, Elena lucrează ca ospătar. Dacă în urmă cu câțiva ani putea să și pună bani deoparte, acum abia se descurcă. Mai ales că, de un an încoace, nici clienții nu mai sunt atât de darnici cu bacșișul.

Elena Luiza Răducu, ospătar: ”Acum lumea nu prea mai lasă bacșiș și, mai ales de când s-a pus impozitarea bacșișului, clienții spun că nu e corect față de noi, ospătarii, și nu mai lasă deloc. Pentru că nu sunt de acord din șpaga noastră să dăm mai departe impozitul și mai bine nu ne lasă nimic. Acum cinci ani nu se punea problema. Ospătarii nu trăiau din salariu nicicând. Puneau și bani deoparte. Acum nu, foarte greu.”

Pentru a-și putea mări veniturile, Elena va pleca, în această vară, din Brașov spre litoral.

Elena Luiza Răducu, ospătar: ”Acolo este un flux mult mai mare de oameni și chiar dacă-ți lasă minimum la nota de plată, tot se adună.”

Un studiu arată că, anul trecut, doar jumătate dintre românii care au fost la restaurant au lăsat bacșiș. O scădere majoră față de perioada de dinainte de pandemie, când 90% dintre clienți lăsau bani și pentru ospătari.

”Sinceră să fiu, în ultimul timp nu prea am mai fost în restaurante, dar las. Acum depinde și de servicii și de promptitudine”, spune o clientă.

Crizele din ultimii ani i-au făcut pe români să lase din ce în ce mai puțin bacșiș. La toate acestea se mai adaugă și neclaritățile iscate după decizia legiuitorilor de a impozita bacșișul.

Horia Huluban, proprietar de restaurant: Nu ne-am dorit niciodată să fie impozitat și din motivul cel mai important: din sărăcia care este în momentul de față în această țară, salariile nu le putem crește foarte mult pentru că nu mai încasăm noi ca și societăți și-atunci nu mai reușim să acoperim nevoile angajaților și toată lumea rămâne fără bani.”

Această tendință a clienților de a nu mai lăsa bacșiș accentuează puternic una dintre marile probleme cu care se confruntă de ani buni industria HORECA: lipsa de personal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE