Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bacșișul declarat dublează veniturile angajaților. HORECA: Impozitarea sumelor oferite voluntar de clienți au crescut cu 30%

Veniturile angajaților din HORECA au crescut datorită legii fiscalizării bacșișului. Pe lângă salariul de bază, angajații primesc în mod oficial și banii oferiți voluntar, drept recompensă, de către clienți. 

Borcanele pentru ”atenții” au dispărut

Fie că oferim sumele sub formă de bani cash sau la plata cu cardul, acestea se impozitează și trebuie să figureze pe bonul fiscal. În caz contrar, operatorii economici pot fi sancționați cu amenzi de până la 4.000 lei, dar și confiscarea sumelor de bani nedeclarate.

Au trecut trei luni de când fiecare barman sau ospătar dă statului o parte din bacșiș pentru că sumele primite sunt impozabile. Impozitul este de 10%, dar, chiar și așa reprezentanții din HORECA spun că noua lege le-a adus beneficii.

”La nivel național noi estimăm undeva că nivelul bacșișului a crescut cu 30% față de perioada anterioară legii. Avem localuri unde bacșișurile dublează valoarea salariilor nete, deci practic vorbim de o evidențiere clară a unor venituri duble pe care oamenii din industrie le încasează,” a spus Ion Biriș, președintele organizației HORA.

Într-o cafenea din București, bine cunoscutul borcan pentru “atenții” oferite angajaților a dispărut de pe tejghea. Locul i-a fost luat de tehnologie.

”Înainte când exista borcanul de tips poate dacă aveau, lăsau măruntul, acum în schimb, înțeleg mai bine ce înseamnă când îți pregătești comanda – 10% , 5% , 15%,” a spus Ada, barista.

Cei care nu respectă noua lege pot primi amenzi

Mihai, care este ospătar, spune că a observat o creștere a numărului de clienți darnici odată cu apariția posibilității de a oferi bacșiș la plata cu cardul.

”Procentual venitul meu a crescut cu 20%, neașteptat. Este un lucru bun și mă bucur că am reușit să facem și chestia asta. Este sută la sută legal corect. Astea sunt regulile, asta facem,“ a spus Mihai Delea, ospătar.

”Fie ca oferiți bacșiș cash sau cu cardul, conform legii, suma trebuie să figureze pe bonul fiscal. Orice sumă încasată și nejustificată îi poate aduce operatorului economic o sancțiune,” a spus Răzvan Crișan - proprietar cafenea.

”Dacă vine controlul și găsește borcanul respectiv pe tejghea cu o sumă în borcan care nu a fost încă inventariată că nu s-a terminat tura, ar putea da o amendă și ar confisca suma respectivă. Ar fi nevoie de o îmbunătățire a legii în sensul de a preveni astfel de situații,” a explicat Dan Manolescu, președinte Camera Consultanților Fiscali.

Restaurantele și cafenelele care nu respectă noua lege a bacșișului pot primi amenzi între 2.000 și 4.000 lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE