Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Borcanul pentru tips a devenit ilegal. Bacșișul primit trebuie să apară pe nota de plată și să fie impozitat

La peste 4 luni de când s-a fiscalizat bacșișul încă mai există cafenele care păstrează la vedere borcanul pentru bacșiș. Acest obicei este ilegal, spun reprezentanții ANAF.

Lucian Heiuș președinte ANAF: ”Acel borcan este ilegal, nu mai trebuie să existe acolo, pentru că bacșiș se trece frumos, așa cum se trece în toată Europa, este ilegal, toți vrem să fim ca țările dezvoltate, păi hai să trecem acolo.”

Unii proprietari de cafenele spun că păstrează ”simbolic” la vedere, borcanul pentru bacșiș. Alții au renunțat de tot la el.

Gyul Garson, proprietar cafenea: ”Borcanul pentru tips este ceva reprezentativ: este o cutiuță care este o inimioară. Este o inimioară care reprezintă căldura cu care ne primim clienții, nu neaparat să fie tips. Pentru mine cel mai reprezentativ este ca, clientul să vina a doua oară și să fiu recomandat, pentru mine înseamnă mult mai mult decât tipsul propriu-zis.”

Gabi proprietar de cafenea: ”Nu, nu-l mai am pentru simplul fapt ca am vrut sa exclud pe cat posibil la maxim orice fel de litigiu cu orice fel de persoana care ar veni in contact pt ca am inteles ca daca te gaseste cu astfel de borcan si in el ai 10 lei, 2 lei, 3 lei, 4 lei, se considera evaziune fiscala.”

Din data de 1 ianuarie 2023 bacșișul care nu depășește 15% din notă este impozitat cu 10%. Dacă bacșișul este mai mare de 15% din nota de plată, comercianții vor avea de plătit taxe mult mai mari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE