Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cât ar trebui să le dai bacșiș chelnerilor în vacanță, în întreaga lume

Un tweet viral a stârnit o dezbatere aprinsă despre culturile europene și americane privind bacșișul.

Pe întreg continentul, 10% este considerat un bacșiș acceptabil atunci când se mănâncă la restaurant. Dar în unele țări europene, bacșișul nu este așteptat deloc, potrivit Euronews Travel.

Iar în barurile de pretutindeni, este practic de neconceput.

Cu toate acestea, această situație este departe de standardele altor țări, cum ar fi SUA, unde bacșișurile mari nu numai că sunt așteptate, dar sunt și folosite cu încredere de către chelneri.

"Îi urăsc pe europeni uneori", se arată în tweet, referindu-se la un bacșiș de 10%. La momentul redactării acestui text, acesta a fost vizualizat de aproape șapte milioane de ori. "Practic, sunt cei mai răi clienți", răspunde un utilizator Twitter.

Nu doar banii reprezintă o problemă pentru oameni. Europenii sunt acuzați că "sunt agresivi sau violenți" cu chelnerii și că "stau la masă" ore întregi.

Alte răspunsuri scot în evidență această "furie prost direcționată". În America, salariile de jos sunt adesea completate până la salariul minim cu bacșișuri - o practică pe care mulți o numesc exploatare.

"Mergeți să trăiți într-o țară care plătește lucrătorilor din domeniul serviciilor un salariu decent fără a recurge la mila clienților", a scris un utilizator pe Twitter. "Modelul vostru de hipercapitalism este problema voastră", spune altul.

Dezbaterea evidențiază importanța înțelegerii normelor culturale privind bacșișul atunci când călătoriți. Iată o trecere în revistă a culturilor de bacșiș din întreaga lume, astfel încât să nu fiți chemat în următoarea dvs. călătorie.

Cât de mult ar trebui să lăsați bacșiș în Europa?

În multe țări din vestul și nordul Europei, cum ar fi Germania și Regatul Unit, un bacșiș de 10% este considerat politicos atunci când luați masa în oraș. În unele restaurante, la nota de plată se adaugă automat o taxă de serviciu discreționară de 10-12%. În alte părți, acest bacșiș este voluntar, dar așteptat, în special în localurile de lux.

Bacșișul este mai puțin obișnuit în Franța și în Italia, deși este apreciat în continuare. În țări precum Grecia, nu există o cultură puternică a bacșișului în rândul localnicilor, dar acesta a devenit mai așteptat din partea turiștilor.

Spre deosebire de SUA, personalul din restaurante este plătit de obicei cu salariul minim, fără a se baza pe bacșișuri pentru a-și completa salariile.

Cât de mult ar trebui să lăsați bacșiș în America de Nord?

În SUA, un bacșiș de 20% este un standard la un restaurant. Nu este neobișnuit să plătiți peste 25 de procente pentru servicii bune. Taxele sunt adesea adăugate la finalul notei de plată - bacșișurile ar trebui să se adauge la acestea.

În baruri, oamenii lasă adesea un dolar sau mai mult bacșiș la fiecare rând.

În Canada, standardele privind bacșișul sunt, de asemenea, mai ridicate decât în Europa, 15 până la 20 de procente fiind considerate acceptabile.

Cât de mult ar trebui să lăsați bacșiș în America Centrală și de Sud?

Deși bacșișul nu face neapărat parte din cultura locală în țările din America Centrală și de Sud, acesta a devenit mai frecvent odată cu sosirea turismului de masă.

În general, 10 % este considerat un bacșiș acceptabil.

Din cauza apropierii Mexicului de SUA, în centrele turistice precum Cancun și Playa del Carmen se pot aștepta bacșișuri mai mari. Unele restaurante pot adăuga o taxă de serviciu la nota de plată.

Cât de mult ar trebui să lăsați bacșiș în Orientul Mijlociu?

Nu există o regulă generală privind bacșișul în Orientul Mijlociu. Deși nu este o practică obișnuită în unele țări, în altele este un mod de a arăta aprecierea pentru un serviciu bun. Unii îl consideră o formă de "pomană" pentru a ajuta lucrătorii prost plătiți, în timp ce alții îl pot vedea chiar ca pe o mită sau o demonstrație de bogăție.

În general, bacșișul nu este așteptat, dar este apreciat. Dar în zonele turistice, cum ar fi Dubai, se așteaptă un bacșiș de 10-15% și poate fi adăugat automat la nota de plată.

Cât de mult ar trebui să lăsați bacșiș în India?

Bacșișul nu face neapărat parte din cultura locală din India, dar este adesea așteptat de la turiști. Adesea, se oferă mărunțiș mai degrabă decât un anumit procent. Este puțin probabil ca vânzătorii de mâncare de pe stradă să se aștepte la bacșișuri.

Deoarece este posibil să se aștepte să dați bacșiș pentru servicii de la purtarea bagajelor la conducerea ricșei, o regulă bună este să dați bacșișuri dese, dar în sume mici.

Cât de mult ar trebui să lăsați bacșiș în Africa?

Cultura bacșișului variază în Africa. În majoritatea țărilor, bacșișurile nu sunt așteptate la restaurantele locale, dar sunt așteptate ca o apreciere pentru un serviciu bun.

În unele destinații turistice, serviciul va fi adăugat la nota de plată sau un bacșiș de 10 % este potrivit. Bacșișurile sunt deseori așteptate și apreciate de lucrătorii din sectorul ospitalității, mulți dintre ei primind salarii mici.

În Africa de Sud, un bacșiș de 10 la sută este obișnuit în restaurante. Cât de mult ar trebui să lăsați bacșiș în Asia de Est și de Sud-Est?

Cultura bacșișului nu este comună în Asia de Est și de Sud-Est.

În China, acesta este practic inexistent și este uneori considerat nepoliticos. În Japonia, bacșișul provoacă adesea jigniri, iar bacșișurile pot fi refuzate. Acest lucru se datorează în parte faptului că mulți lucrători se mândresc cu faptul că oferă servicii excepționale în orice moment - nu sunt dictate de bacșișuri.

Unii sud-coreeni împărtășesc acest sentiment, deși la restaurantele de lux din marile orașe se poate adăuga o taxă de serviciu.

Bacșișul nu este obișnuit la restaurantele locale din țări precum Cambodgia, Thailanda și Laos. Deși probabil că nu va provoca jigniri, ar putea crea confuzie. În orașele mai mari, precum Bangkok, restaurantele de lux includ de obicei o taxă de serviciu în nota de plată.

Cât de mult ar trebui să lăsați bacșiș în Australia și Noua Zeelandă?

În Australia, 10 la sută este considerat un bacșiș acceptabil la restaurant. Deși bacșișul nu este esențial, este apreciat.

În Noua Zeelandă, bacșișul nu este obișnuit sau necesar, dar un bacșiș de 10 la sută poate fi apreciat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE