Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Divergențe în coaliție pe tema Legilor Educației. PSD cere amânarea dezbaterilor, PNL se opune

PSD cere amânarea dezbaterilor pe proiectele de lege elaborate de ministrul Educației, pe motiv că are nevoie de mai mult timp pentru formularea amendamentelor. Liberalii se opun și susțin că dezbaterea legilor nu va fi amânată.

Solicitarea de amânare a fost făcută pe Facebook de fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, presat de președintele Iohannis să demisioneze din funcție.

Deocamdată nu a fost luată o decizie privind decalarea calendarului stabilit de coaliție, potrivit căruia, până pe 15 februarie proiectele trebuie aprobate de Guvern, iar până pe 15 martie trebuie să aibă loc votul final în Parlament.

Argumentele aduse de Vasile Dîncu în favoarea amânării Legilor Educației sunt că noile proiecte au nevoie de o serioasă revizie și de consultări cu mediile educaționale. Dîncu dă ca exemple eliminarea din lege a specializării de învățător și educatoare din oferta liceelor pedagogice sau eliminarea istoriei holocaustului din programa școlară.

„Sunt, în actualele proiecte de lege, elemente care au nevoie de minime studii de impact, de analize de specialitate şi chiar de consultarea unor eşantioane de părinţi, cadre didactice sau specialişti în educaţie. Sunt şi lucruri care au inflamat opinia publică înainte de a ajunge în transparenţă, aşa cum este eliminarea specializării învăţător-educatoare din oferta educaţională a liceelor pedagogice sau eliminarea orelor de istorie a Holocaustului din programă, dar toate aceste teme vor fi repuse în discuţie cu specialiştii şi cu colegii din coaliţie. Sunt multe lucruri noi, în comparaţie cu variantele mai vechi, unele componente chiar originale, iar efortul celor care au lucrat în această fază este meritoriu.

Însă cred că este nevoie de o omogenizare mai mare a conţinutului şi o armonizare atât cu legislaţia actuală, dar mai ales cu perspectivele de dezvoltare a României pe termen lung. Pentru ca la final să rezulte legi adaptate noilor realităţi din societate şi care pun în centrul lor elevul, studentul, cadrele didactice, dar şi interesele societăţii noastre din perspectiva viitorului pe care ni-l dorim pentru România”, a precizat Dîncu pe Facebook.

Liberalii avertizează, însă, că legile Educației vor urma calendarul agreat în coaliție.

„Nu înțelegem declarațiile domnului Vasile Dîncu, mai ales că ele nu sunt în concordanţă cu cele asumate de PSD în această situaţie. Eu zic că s-ar putea ca domnul Dîncu să nu fi fost informat în legătură cu acest lucru şi cert este că în coaliţie există un consens şi un calendar asumat ferm şi clar pe această temă a legilor educaţiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.

Aceste două proiecte de lege ale educației sunt foarte importante pentru președintele Iohannis, care a menționat, cu ocazia zilei Micii Uniri, că aceste legi sunt transpunerea în practică a proiectului său România Educată, anunțat încă de la începutul primului său mandat din 2014.

„În acest an, viziunea proiectului „România Educată” va fi pusă în practică prin noi legi, menite să revigoreze sistemul de învățământ și să îl alinieze la cerințele prezentului și cele ale viitorului”, a spus Klaus Iohannis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE