Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Distracția costă la malul mării. Peste 10 mii de euro a plătit un turist ca să petreacă vacanța într-un hotel de lux din Mamaia

În ciuda vremii de afară, sezonul estival stă să înceapă pe litoral, unde peste 200 de unități de cazare vor fi deschise pentru turiști. În topul rezervărilor se află Mamaia, urmată de Costinești și Vama Veche. Prețurile la cazare pornesc de la aproximativ 150 de lei pe noapte la un hotel de 3 stele și ajung până la 1.500 de euro la 4 stele. Sezonul începe și cu taxe de stațiune pentru turiști, dar și cu noi cheltuieli pentru organizatorii de evenimente pe plajă.

Sezonul estival începe cu scumpiri

Zeci de mii de turiști sunt așteptați să dea startul distracției la mare de 1 Mai. Mulți dintre ei și-au rezervat vacanța din timp, chiar și cu o jumătate de an înainte și au plătit pentru asta sume cu 4 zero-uri. În euro.

Diana Sobaru, jurnalistă Euronews: „Peste 10 mii de euro a plătit un turist străin ca să petreacă vacanța de 1 Mai și de Paște în acest hotel de 4 stele din stațiunea Mamaia. A ales apartamentul care are 150 de metri pătrați, două dormitoare, un living, două băi, dar și tersase spațioase către mare și către lac”.

Răzvan Dobre, manager hotel Mamaia: „Nu mai avem camere libere cam de o lună și jumătate, am avut foarte multe cereri pentru perioada de 1 Mai. Cea mai ieftină cameră pentru cei care și-au rezervat mai din timp a fost de 250 de euro pe noapte, iar cea mai scumpă, apartamentul prezidențial, 1500 de euro pe noapte”.

La polul opus, tot în stațiunea Mamaia, cea mai ieftină cameră costă puțin peste 150 de lei pe noapte la un hotel de 3 stele. Este mai mică, însă, decât un dormitor din apartamentul de 1.500 de euro pe noapte, iar micul dejun nu este inclus. Și aici gradul de ocupare este aproape de capacitate maximă.

Andreea Gheorghe, manager hotel: „Vor avea nevoie de micul dejun. Vor petrece noaptea, se vor trezi târziu dimineața și atunci am spus că nu ar fi corect să încasăm pe cazare mai mult decât ar trebui în această perioadă”.

Oferte sunt în toate stațiunile, iar prețurile la cazare nu diferă cu mult față de anul trecut, susțin experții. De exemplu, în Eforie Nord camerele vândute prin agențiile de turism au prețuri cuprinse între 125 de lei pe noapte la 3 stele și 239 de lei, la 4 stele. În Eforie Sud, 103 lei pe noapte la 2 stele, iar în Neptun, 160 de lei pe noapte la 3 stele și 196 de lei pe noapte la 4 stele, fără mic dejun.

Vama Veche are cel mai mai grad de ocupare în acest moment, dar și cele mai puține locuri de cazare.

Ștefan Necula, reprezentant agenție de turism: „Vama Veche, în acest an, vine cu un tarif mediu pe sejur, undeva la 1500 de lei pentru un sejur de trei nopți pentru doi adulți”.

La acești bani se adaugă și taxa de stațiune. 1% din valoarea unei nopți de cazare la Mamaia și 3, respectiv 5 lei pe zi în Eforie și stațiunile din sud.

Sebastian Puznava, vicepreședintele Organizației de Management Constanța - Mamaia: „Poate varia de la hotelurile de 2 stele până la cele de 5 stele, în funcție de cuantumul pe care îl plătești pe o noapte de cazare, atenție, fără mic dejun. La un hotel de 3 stele, de 1 Mai, taxa variază între 2 lei și 3 lei pe zi de cazare”.

Bugetul de vacanță variază în funcție de numărul de zile pe care vreți să le petreceți la mare și trebuie să includă toate cheltuielile. Distracția costă. De exemplu, la festivalul de muzică electronică din Mamaia, biletul costă 146 de lei pentru doar două nopți, iar Costinești, 250 de lei, patru nopți. Intrare se percepe și la cluburile de noapte, însă, la unele, în costul biletului sunt incluse băuturi și gustări.

Dacă ați ales doar cazare, fără mic dejun sau alte mese, atunci trebuie să știți că la restaurant în Mamaia sau Constanța, prețurile pot fi următoarele:

  • ciorbă - între 20 și 45 de lei
  • cartofi prăjiți - între 12 și 16 lei
  • legume la grătar - 30 de lei
  • creveți cu sos și cartofi prăjiți - 64 de lei
  • salata de icre cu pâine – 30 de lei
  • platou pescăresc de două persoane - între 72-100 de lei
  • paste - între 48-60 de lei

În ceea ce privește biletele la concertele și evenimentele de pe plajă din acest an, acestea s-ar putea scumpi la vară, după introducerea unei noi taxe. Spre exemplu, de la 100 de euro cât plătea pentru suprafața de plajă anul trecut, organizatorului celui mai mare festival de muzică electronică din Mamaia va plăti în acest an 21 de mii de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE