Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Directoarea ASSMB, după ce adjunctul instituției a fost arestat pentru corupție. ”Nu mi s-a oferit vreo înțelegere de către procurori”

Oana Sivache, director general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), a declarat, în direct la Euronews România, că a decis să-l denunțe pe Cristian Plută, fără a avea ”vreun interes ascuns sau mai puțin ascuns, cum ar fi vreo carieră politică în vizor”. De asemenea, a subliniat că nu are probleme de natură penală, motiv pentru care nu i s-a ”oferit vreo înțelegere de către procurori”.

Interceptările făcute de procurorii DNA în dosarul mitei de la Administrația Spitalelor București arată discuții halucinante despre modul în care directorul adjunct de la instituția publică gestiona împărțirea mitei pentru diverse lucrări supraevaluate sau fictive, dar și pentru numirea unui apropiat în funcția de director al Spitalului Colentina.

Anchetatorii au stabilit, conform referatului că, adjunctul Administrației Spitalelor, Cristian Plută îi propunea denunțătoarei, directorul instituției, să primească o mită uriașă, de 210 mii de euro.

”Am văzut și diverse presupuneri privind posibilele mele motive, fie că aveam eu probleme penale și am sesizat acum instituțiile abilitate pentru a beneficia de clemență sau că aș avea vreun interes ascuns sau mai puțin ascuns, cum ar fi vreo carieră politică în vizor.

Răspunsul este nu. Nu am avut și nu am vreo problemă legală. Nu eram cercetată sau acuzată. Nu mi s-a oferit vreo înțelegere de către procurori. Nu candidez pentru nimic. Nu sunt în căutare de fani, de aplauze sau de popularitate.

Nu am făcut nimic ieșit în comun, în opinia mea. Nu mi-am propus să devin super erou, ci doar am respectat legea, obligația mea ca cetățean, ca director al ASSMB”, a declarat Oana Sivache, la Euronews România.

Oana Sivache, despre presupusele fapte de corupție ale adjunctului ASSMB: ”Toți știam, intuiam, dar aveam nevoie de dovezi”

Directorul general al ASSMB a precizat că a hotărât să sesizeze anchetatorii ”în momentul în care era evident că legea era încălcată”

Este clar că existau semnale și că se știa dinainte. Toți știam, intuiam, dar aveam nevoie de dovezi.

În momentul în care am reușit să strâng probe, m-am adresat organelor abilitate. Nu o să spun că nu am avut momentele mele de neîncredere în sistemul de justiție, pentru că le-am avut.

Am avut și idei preconcepute și senzația că ar putea face mai mult instituțiile anticorupție.

Am avut sentimente de deznădejde și de neputință în toată această perioadă, dar în același timp am fost și o persoană puternică”, a mai precizat Sivache.

Șefa ASSMB: ”Mi-a fost uneori teamă”

Mi-a fost uneori teamă, dar toată această perioadă care nu a fost ușoară a contribuit la reclădirea încrederii mele în justiție, în lupta anticorupție și îmi doresc ca această încredere să renască în sufletele mai multor persoane.

Vreau să transmit tuturor că înțeleg foarte bine acum rolul fiecăruia dintre noi în această luptă.

Procurorii nu pot face nimic dacă nu au aliați printre cetățenii onești. Avem o voce, suntem o voce și nimeni nu este prea mic să se împotrivească corupției. Fiecare dintre noi are responsabilitatea de a acționa în fața unor astfel de abuzuri.

Instituțiile anticorupție au o sarcină foarte dificilă, nu doar aceea de a stopa fapte de corupție sau de a dovedi infracțiuni”, a mai spus directorul ASSMB, la Euronews România.

Oana Sivache: ”Corupția este un cancer pentru societate și pentru sistemul sanitar”

Întrebată la ce s-a referit Cristian Plută atunci când i-a spus ”că nu muncește degeaba” atunci când i-ar fi propus 210.000 de euro ca mită, Oana Sivache a răspuns că nu știe ce a vrut să-i transmită adjunctul ASSMB, arestat pentru corupție.

” Nu știu ce voia să spună domnul Plută, dar pot să vă spun ce am considerat în acel moment.

Cred că nicio sumă de bani nu poate să cumpere viața oamenilor. Corupția este un cancer pentru societate și pentru sistemul sanitar. Când ajungi să pui interesul personal mai presus de interesul pacientului, atunci distrugi încrederea și speranța oamenilor. Afectezi în diverse moduri dreptul fundamental la sănătate.

Corupția atrage suferință, tragedii, iar când un manager de spital obține funcția nu prin competență, ci prin corupție, este pe atât de trist, dar și periculos. Este periculos pentru că deciziile luate nu mai vizează binele pacienților, ci interesele personale sau mai rău, cum avem în cazul de față, ale unor grupuri de interese”, a mai menționat ea.

Oana Sivache le-a recomandat cetățenilor să se adreseze procurorilor în cazul în care au informații despre fapte de corupție.

”Sper să fie un exemplu și asta să nu se mai repete. Dacă cineva intuiește că s-ar da șpagă sau fapte de corupție, nu pot decât să îi încurajez să se adreseze organelor abilitate. (...)

Îmi e frică doar de Dumnezeu. Am încredere în justiție. Am avut și eu momente de teamă pentru că sunt om. Înainte de a fi director al unei instituții, sunt om, femeie, sunt mamă. Am avut momente de teamă, dar determinarea de stopa faptele de corupție a fost mult mai mare.

Îmi doresc ca tinerii să rămână într-o țară fără corupție și să lupte pentru țara în care s-au născut”, a concluzionat ea.

Oana Gabriela Sivache a fost numită la conducerea instituției, care se află în subordinea Primăriei Capitalei cu sprijinul USR București și a înlocuit vechea conducere din mandatul fostului edil, Gabriela Firea. Cristian Plută a deținut postul de director interimar al instituției, fiind promovat în funcție de PSD.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE