Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Digitalizarea societății europene: Succesul introducerii votului electronic în Estonia

Pentru prima dată de când a fost introdus votul prin internet în Estonia, la alegerile generale din luna martie au fost înregistrate mai multe voturi digitale decât buletine de vot pe hârtie.

Națiunea baltică a introdus votul electronic în 2005, ca parte a unei campanii de promovare a guvernării electronice și a serviciilor digitale la toate nivelurile societății, ceea ce înseamnă că locuitorii pot deschide un cont bancar, semna documente, depune declarații fiscale sau obține o rețetă - printre altele - prin intermediul internetului.

Singurul serviciu care este limitat este depunerea unei cereri de divorț, iar nivelul ridicat de participare la alegeri reflectă încrederea pe care publicul o are în integritatea votului prin internet.

Toate alegerile au componente de vot electronic

"Toate alegerile noastre: locale, parlamentare naționale și europene, au componente de vot electronic, iar acum, când voturile digitale au depășit voturile tradiționale, acest lucru vorbește despre încrederea noastră", a declarat Erika Piirmets, consilier pe probleme de transformare digitală la e-Estonia.

"Avem partide politice care sunt împotriva votului electronic și avem o discuție care are loc acum în Estonia pe această temă. Trebuie să fim conștienți de îngrijorări și să împărtășim mai multe informații și să fim și mai transparenți pentru a arăta cât de sigur este sistemul", a declarat ea pentru Euronews Next.

Alte țări au încercat să introducă propriile versiuni ale votului prin internet, cum ar fi în Canada și Elveția, dar cu un succes limitat. Piirmets consideră că Estonia a avut un succes remarcabil datorită sistemelor puternice de identitate electronică pe care le utilizează toată lumea, care reprezintă unul dintre elementele de bază ale votului electronic.

Cum se votează electronic în Estonia?

Votul prin internet în Estonia poate fi exprimat de pe un computer, iar alegătorii eligibili pot folosi o carte de identitate și un cititor de carduri, precum și coduri PIN pentru securitate.

Odată ce alegătorii și-au exprimat votul înainte de alegeri, aceștia se pot oricând răzgândi, votând personal în ziua alegerilor cu un buletin de vot fizic pe hârtie, care anulează votul prin internet anterior.

Alegătorii trebuie mai întâi să descarce o aplicație de vot, apoi să introducă cartea de identitate în cititor și să verifice eligibilitatea lor electorală și districtuală.

După ce se conectează, li se prezintă o listă de candidați și îl selectează pe cel preferat. Trebuie să introducă un cod PIN pentru a verifica votul cu semnătura lor digitală, iar procesul este complet.

De ce a fost atât de popular votul electronic în Estonia?

Unul dintre motivele pentru care votul electronic a fost atât de popular și a avut succes în Estonia este probabil faptul că a introdus sisteme digitale într-o perioadă în care nu se acordau prea multă atenție securității și integrității sistemelor. Astfel, de-a lungul anilor, fără niciun caz dovedit de fraudă cu votul electronic, alegătorii estonieni s-au obișnuit foarte bine cu acest tip de vot.

"Am lansat serviciile atât de devreme încât oamenii nu erau conștienți de diferitele probleme de securitate care ar fi putut apărea. În momentul de față, dacă am fi în aceeași situație și am încerca să punem la dispoziție votul electronic, cred că ar exista mai multă rezistență, deoarece oamenii ar fi mai conștienți acum că aceste sisteme ar putea fi vulnerabile la atacuri", a explicat Piirmets.

Un decalaj digital natural

Există date care să indice cine folosește votul electronic și cine nu? Există în Estonia un decalaj digital în funcție de vârstă sau de limba maternă?

E-Estonia spune că există încă un decalaj atât în ceea ce privește votul electronic, cât și în ceea ce privește serviciile digitale în general, dar nu există un model clar care să indice că persoanele în vârstă, de exemplu, evită tehnologia.

"Oamenii au preferințele lor personale, modul în care doresc să consume servicii digitale și nu putem trasa un singur profil al alegătorului", a declarat Piirmets.

Autoritățile estoniene nu au publicat încă informații despre eventuale tentative de atac asupra sistemului de vot electronic în timpul ciclului electoral din 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE