Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dezbatere electorală. Care sunt proiectele propuse de primarii actuali din Craiova, Timișoara și Miercurea-Ciuc

Euronews România i-a invitat în dezbatere electorală pe toți candidații. Dezbaterea electorală între candidați este cea mai corectă/eficientă cale de a convinge alegătorii într-o democrație, în campania electorală. De mai multe cicluri electorale, indiferent de tipul acestora, confruntările au dispărut, iar partidele, liderii, candidații le evită cu obstinație.

Alegătorii sunt astfel privați de cel mai important instrument de informare, înainte de exercitarea votului. Este de presupus că scăderea permanentă a prezenței la vot, sentimentul de inutilitate al alegerilor, lehamitea față de clasa politică în ansamblu, sunt generate și de lipsa informațiilor despre programele politice ale actorilor electorali.

În direct la Euronews România, au vorbit primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu (PSD), primarul din Miercurea-Ciuc, Attila Korodi (UDMR) și primarul Timișoarei, Dominic Fritz (ADU).

Proiectele primarului Lia Olguța Vasilescu, pentru Craiova

Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei (PSD): "Unul dintre proiecte este spitalul de pediatrie, pe care l-am început din actualul meu mandat și se află în faza de documentație. Am așteptat să se deschidă axele de finanțare, pentru că este vorba de un spital regional care nu ar trebui făcut doar pe bugetul Craiovei și investiția este foarte mare, de peste 100 de milioane de euro.

Mai avem un pasaj suprateran peste calea ferată, care este o investiție pe care statul român o va face, prin CNI, fiind acum în faza de hotărâre de guvern, care trebuie să fie aprobată în proxima ședință de guvern, sperăm noi.

Avem un contract de apă și canalizare, care urmează să se finalizeze în septembrie. Este cel mai mare contract de aducțiune de apă din Europa, cu o valoare de jumătate de miliard de euro, la finalul căruia, în septembrie, toată Craiova va fi alimentată cu apă de izvor de munte, adusă de la 120 de km. Cred că nu mai există nicio localitate de șes din România care să fi reușit această performanță.

Ne axăm foarte mult pe reducerea poluării. Avem CET-ul 2, care, până acum, a poluat cu nori de cenușă în fiecare iarnă și urmează să se facă retehnologizarea, să se treacă pe gaz. Deja a fost semnat contractul de finanțare. Tot în perioada următoare, cu contract de finanțare deja semnat, schimbăm și toate conductele de termoficare, să nu ajungem în situația Bucureștiului.

Asfaltăm cam 100 de străzi pe an, e un ritm foarte mare pentru România. Pentru energia orașului, avem panouri fotovoltaice pe 6 hectare de teren, astfel încât să asigurăm iluminatul stradal și pentru instituțiile publice, gratuit."

Prioritățile primarului Attila Korodi, pentru Miercurea Ciuc:

Attila Korodi, primar Miercurea Ciuc (UDMR): "Vom avea o concentrare mai mare în patru domenii vitale. Educația. Vrem ca trendul educațional care a cuprins municipalitatea în ultimii ani să aibă un impact semnificativ, toate sălile de clasă din municipiu vor avea mobilier nou, vor fi digitalizate, toate laboratoarele vor fi retehnologizate. Avem cel mai complex proiect de campus școlar pentru școală duală profesională, vom remodela școala profesională din Miercurea Ciuc.

Siguranța publică, este un fenomen complex. Avem un municipiu foarte liniștit, dar știm că, dacă vrem să menținem acestă stare, avem nevoie de retehnologizarea a tot ce înseamnă sistem de monitorizare, avem nevoie de un sistem de iluminat public care va fi 60% redimensionat și modernizat. Avem nevoie de o poliție locală funcțională, care n-a existat până acum, am înființat-o de doi ani.

Avem nevoie de un complex de străzi, trotuare, piste de biciclete care să ofere siguranța celor care sunt pe stradă, în trafic și din cauza aceasta, sistemul public care asigură siguranța publică trebuie să fie unul funcțional și complex. Dezvoltarea economică este strâns legată de cea educațională.

Avem un complex industrial care se va deschide, pe 93 de hectare, parc industrial. Avem un program cu scăderea impozitelor pentru cei care investesc în producție și servicii. Avem un program pentru antreprenori tineri.

Dacă vorbim de priorități, al patrulea capitol important, care va excela în această perioadă, va fi cel al mobilității și transportului, pentru că avem nevoie ca, pe un areal de 60 de kilometri, să putem să asigurăm mobilitate metropolitană foarte dinamică și eficace. Avem un an calendaristic plin de evenimente culturale. Suntem al treilea oraș care oferă servicii culturale pe cap de locuitor."

Prioritățile primarului Dominic Fritz, pentru Timișoara

Dominic Fritz, primar Timișoara (ADU): "Decizia pe care care timișorenii trebuie să o ia este înainte sau înapoi: dacă vrem să continuăm proiectele începute, dar mai ales abordarea în administrație, sau dacă vrem să ne întoarcem la un fel de a face administrație, care este mai degrabă în beneficiul unor clanuri, unor grupuri de interese.

Primul lucru nu este neapărat un proiect de investiții, ci cel mai important este să continuăm cu o administrație care funcționează în mod deschis, care funcționează digital. Suntem cea mai digitală primărie din țară. Și o administrație care se luptă pentru patrimoniul Timișoarei, care recuperează terenuri și clădiri care au fost acaparate ilegal și care nu mai acceptă ca, pentru unii din oraș, legea să fie specială.

Dincolo de această abordare de bază, în Timișoara avem nevoie de investiții majore în sistemul de mobilitate urbană. Am refăcut trei bulevarde mari, de la zero, cu toate utilitățile, linii de tramvai, piste de bicicletă, carosabil și am început un mare pasaj, care de fapt închide un inel important în jurul orașului. Urmează ca acest pasaj să fie completat de un pod peste Bega și vom avea, în sfârșit, pentru vestul orașului, o legătură între două cartiere care sunt despărțite acum de Bega.

Și avem investiții importante în zona de regenerare urbană. Știți că Timișoara are trei centre istorice și, pentru fiecare dintre ele, avem un proiect avansat de regenerare. Cel mai important e în cartierul Fabric, pe 6 hectare de spațiu public, un proiect de 30 de milioane de euro. În toamnă, vom intra în șantier, care este autorizat, ne refacem tot spațiul public, de la spații verzi, la trotuare. Am început construcția unui stadion, din bugetul local, pe care trebuie să-l finalizăm în următorii doi ani. Construim 84 de săli de clasă noi, avem un proiect pentru a dota toate școlile cu mobilier nou și aparate pentru laboratoare."

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE