Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Toni Greblă, președintele AEP: ”Am terminat cu votul multiplu. Este imposibil acum să votezi de două ori”

Președintele Autorității Electorale Permanente a dat asigurări că este ”imposibil acum să votezi de două ori” la alegerile locale și europarlamentare care vor avea loc duminică, 9 iunie. În direct la Euronews România, Toni Greblă a explicat că autoritățile sunt alertate în cazul în care există cazuri de vot multiplu și i-a avertizat pe cetățeni că este vorba despre infracțiuni pedepsite cu închisoarea.

Noi am terminat cu votul multiplu. Este imposibil acum să votezi de două ori. Tehnic este absolut imposibil, pentru că odată ce ești înregistrat pe o tabletă unde ți-a fost scanat actul de identitate, este imposibil să mai votezi în vreo secție votare din țară și din străinătate.

Apare imediat că ai votat. Apare o alertă care este trimisă la Autoritatea Electorală Permanentă și același timp este trimisă și la Ministerul de Interne”, a afirmat președintele AEP, la Euronews România.

Toni Greblă a afirmat că persoana suspectată de vot multiplu sau alte nereguli în cazul procesului electoral va fi imediat interogată.

”Va fi imediat întrebat, se va verifica în sistemul informatic și este deja contravenție. În anumite cazuri, poate să fie și infracțiune. Îi descurajez pe cetățenii care chiar dacă ar fi fost amăgiți să-și schimbe domiciliul pentru o anume perioadă într-o anumită localitate pentru a vota cu o cunoștință, un «prieten», îi descurajez să facă acest lucru. S-ar putea să fie prinși și este păcat să stea luni de zile în anchete penale. Câteva sute de oameni nu schimbă esențial rezultatul votului”, a mai precizat președintele AEP.

Cu toate acestea, Toni Greblă a atras atenția că încă ”mai sunt unele localități în se care încearcă”, în condițiile în care au fost înregistrată o creștere ce ”bate la ochi” a numărului de solicitanți de vize de flotant.

”În mod curios, în anumite localități, în centrele urban e mai greu de stabilit, dar în localitățile rurale numărul chiar bate la ochi. Într-o localitate cu 800 de alegători, poți să ai 400 de rezidenți cu domiciliu provizoriu, flotant. (...)

Avem o evidență exactă în comparație cu anul trecut și anii trecuți. Sar imediat în ochi aceste mișcări bruște de domiciliu flotant într-o localitate micuță care are 700-800 de alegători, dar mai are 300-400 de noi veniți. Și nu se știe ce i-a mânat pe dânșii în localitate respectivă. Poate avea consecințe penale. E infracțiune”, a afirmat Greblă.

Potrivit Codului Penal, persoana găsită vinovată de vot multiplu poate face până la trei ani de închisoare.

Cum se va face numărarea voturilor la alegerile locale și europarlamentare

Vrem să dăm dovadă de o transparență totală. La operațiunea de numărare a voturilor totul este înregistrat. Vor fi acolo reprezentanții partidelor politice, membri în biroul secției de votare, președintele și locțiitorul care nu fac parte din niciun partid politic vor avea dreptul să asiste, observatorii, și candidații și reprezentanții partidelor care nu au reprezentare în biroul secției de votare. Sunt mai mulți competitori politici.

La europarlamentare sunt 16 competitori politici. Nu pot să am 16 membri într-o secție de votare.

Atunci sunt 7 reprezentanți ai partidelor politice, iar ceilalți pot să aibă observatori. Observatorul va sta într-o parte a secției de votare. Va avea voie să sesiseze în scris președintele biroul electoral despre orice neregulă pe care o constată, dar nu va putea să intervină în operațiunea de numărarea a voturilor”, a menționat Toni Greblă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE