Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Deși fascinați de România, turiștii străini nu mai vin în țara noastră ca înainte de pandemie

„Sunt fascinată de țara voastră”, spune o turistă din Regatul Unit în timp ce vizitează România. Vizitatorii străini sunt tot mai interesați să ne descopere țara. Datele INS arată o creștere de peste 7% a numărului de turiști veniți din afara granițelor la noi, însă cifra nu se apropie de situația de dinainte de pandemie.

Turiștii străini nu mai vin în România ca înainte de pandemie

Cea mai scumpă clădire administrative din lume, Casa Poporului, este una dintre principalele atracții ale turiștilor ce ajung în capitala României. Acești tineri au venit din Marea Britanie, spun că au ajuns aici ghidați de... curiozitate.

Reporter: Care este prima impresie despre București?

Turiste: „Până acum, e chiar fain, este prima zi. Am mâncat gustos, am făcut un tur ghidat foarte informativ, am aflat multe despre țară, despre oraș. Căutăm intrarea să vizitam...”

Reporter: Parlamentul?

„Da, palatul”.

Turist: „Este o țară foarte interesantă, chiar îmi place România. Am niște prieteni aici pe care i-am întâlnit la voluntariat, ei m-au invitat: Vino să vezi cum e România! E o țară frumoasă. Am venit și m-am îndrăgostit pe loc. Este o țară minunată. Mai toți oamenii sunt drăguți”.

Ovidiu Neacșu, ghid turistic: „Două dintre cele mai vizitate locuri din București sunt Casa Poporului și Casa lui Ceaușescu din Primăverii, privite mai degrabă ca niște ciudățenii, ca aceste exemple incredibile ale grandomaniei lui Ceaușescu”.

Ovidiu Neacșu îndrumă turiștii să descopere România prin istoria explicată pe înțelesul curioșilor. Este ghid turistic de șase ani, iar asta înseamnă că a văzut suficiente impresii ale celor ce ne vizitează țara. Concluzia este că oamenii recomandă România.

Ovidiu Neacșu, ghid turistic: „Prima impresie și, de fapt, cea mai întâlnită este: Wow! Nu mă așteptam ca în România să fie atât de multe lucruri interesante. Sunt surprinși, impresionați și foarte bucuroși să le povestească prietenilor și rudelor de ceea ce au găsit ei aici, într-un colț de lume”.

Pe acești tineri din Olanda i-am găsit plimbându-se în Centrul Vechi. Au venit să petreacă un city break la București. Prețurile mici ar fi unul dintre motivele pentru care au ajuns la noi.

Turiști: „Pentru mâncarea ieftină. E foarte bună mâncarea. Micii chiar îmi plac. Și pentru viața de noapte”.

„Pentru istorie, arhitectură și viața de noapte. Stăm doar în weekend. Trei nopți”.

„Am făcut rezervări online. A fost foarte ușor”.

Felicia Macaleț, jurnalist Euronews România: „Bucureștiul rămâne în topul preferințelor turiștilor străini. Doar în primele luni ale acestui an, capitala a fost vizitată de aproximativ 262.000 de vizitatori din afară, fiind urmata de județele Brașov și Prahova.”

Reporter: Ce vizitați, doar București?

Turiști: „Și Brașov. Este ceva nou. Sunt fascinată de țara voastră și nu am fost niciodată aici. Este minunat până acum, este prima zi de vizită. Am sosit ieri. Este minunat, ne-am plimbat în oraș”.

Cele mai recente date de la INS arată că în luna februarie a acestui an numărul de turiști străini a crescut cu 7,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, datele Eurostat arată că la nivelul UE numărul de rezervări făcute pe platformele online de specialitate a crescut anul trecut cu aproape 14%, comparativ cu 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE