Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Desființez Inspectoratul de Poliție". Ministrul de Interne anunță măsuri drastice după accidentul mortal din stațiunea 2 Mai

Cazul accidentului mortal din stațiunea 2 Mai a fost picătura care a umplut paharul la nivelul Guvernului. În acest sens, în ziua în care ministrul Afacerilor Interne a prezentat public concluziile raportului Corpului de Control, acesta a anunțat și măsuri dure la nivelul întregii Poliții. Cătălin Predoiu va face o reformă completă, din temelii, pe care a numit-o resetare.

Cătălin. Predoiu: "În Constanța, bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 ani"

"Se impune o resetare completă a întregului aparat de aplicare a legii din structurile MAI. Voi începe această resetare nu prin strategii și teorii, ci prin măsuri concrete aplicate în teren, de la bază, din stradă, acolo unde cetățeanul trebuie să fie protejat. O voi începe din județul Constanța. Acest județ, alături de București, este unul dintre cele mai dificile comunități din punct de vedere al aplicării legii și al provocărilor implicate de fenomenul criminologic. Găsim, în județul Constanța, toate formele de criminalitate, criminalitate în gulere albe, evaziune fiscală, contrabandă, trafic de persoane, droguri, arme, crimă organizată.

Cauzele pentru care s-a ajuns aici sunt vechi și nu țin neapărat de insuficienta capacitate de reacție a Poliției, ci și de precaritatea educației civice, de condițiile socio-economice dificile pentru unele microcomunități, complicități politice istorice, clemența în justiție.

În Constanța, bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 ani și voi reorganiza acum condițiile pentru a o relansa într-un format și cu o echipare care să fie adaptate inamicului din teren. Voi lua măsurile care urmează, dincolo de ceea ce îmi spune raportul: reorganziare de sus până jos a IJP Constanța, întreaga structură organizatorică va fi regândită și adaptată amplorii fenomenului infracțional specific acestui județ și o nouă echipă managerială de tranziție va asigura operarea sistemului până când noua organizare va intra în funcțiune", a spus Cătălin Predoiu.

Ministrul Afacerilor Interne susține că va desființa Inspectoratul General de Poliție

Pentru reformarea Poliției române, Cătălin Predoiu spune că va apela și la specialiști din străinătate.

"Practic, desființez Inspectoratul și îl vom reclădi într-o nouă organizare managerială și funcțională, adaptată la realitatea infracțională din teren. Pentru a avea o șansă în lupta cu criminalitatea, acești oameni care zi de zi se luptă cu ea trebuie puși într-un context organizatoric complet diferit, echipați corespunzător, inclusiv cu mijloace logistice.

Această nouă structură operațională va fi rezultatul unei gândiri colective, cu cei mai buni specialiști de care dispunem în țară în materie de combatere a criminalității. Dar voi solicita și un raport extern de expertiză de la țări partenere strategic, prin experți în structuri de forță care combat criminalitatea", a precizat Predoiu.

Cine va conduce Poliția din Constanța

"Noua organigramă a IJP Constanța va fi adoptată prin Ordin de Ministru, emis în cel mult 45 de zile, adică în jurul datei de 15 octombrie, după ce va fi conceput astfel încât să fie capabilă să confrunte fenomenul infracțional de magnitudinea celui din Constanța, în special în ceea ce privește evaziunea fiscală, trafic de droguri, trafic de persoane, crimă organizată.

Noul IJP Constanța va fi un proiect-pilot, care va servi drept model de orientare pentru restructurarea unităților teritoriale. Până atunci, în perioada de tranziție, la noua structură, o nouă echipă managerială va gestiona activitatea curentă și va fi condusă de doamna comisar-șef Mădălina Vlangăr, actual director la Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, ofițer cu experiență în cooperarea polițienească internațională, care a ocupat inclusiv poziții de atațat de afaceri interne, fost șef de brigadă de combatere a criminalității", a spus Predoiu.

Mădălina Sorina Vlangăr este comisar-șef, are 45 de ani și a ocupat inclusiv funcția de atașat de afaceri interne în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. În perioada 2006-2008, a fost ofițer specialist la Centrul ONU de Operațiuni Comune din Dili (Timorul de Est), iar între 2010 și 2011, a fost consilier principal la Misiunea OSCE în Kosovo, conform Ziuaconstanta. Ulterior, în perioada 2011-2017, ea a deținut funcția de atașat de afaceri interne în Regatul Spaniei (consilier diplomatic I). A fost și șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava și ofițer specialist în cadrul IGPR - Direcția Generală de Combatere a Criminalității Organizate.

"Conform legii 2018/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, în cadrul IGPR funcționează Consiliul Superior, condus din conducerea IGPR, șefi de direcții, șefi de unități teritoriale, președintele corpului teritorial al ofițerilor și rectorilor Academiei Alexandru Ioan Cuza. Cer acestui consiliu să se întrunească de urgență și să facă o evaluare a funcționării Poliției în fiecare județ, pe care să o înainteze MAI în cel mult 60 de zile, cu accent pe problematica pregătirii profesionale a cadrelor și a eficienței fiecărei conduceri din fiecare inspectorat județean de poliție", a explicat Predoiu.

Pe 19 august, un șofer de 19 ani, care se afla sub influența drogurilor, a făcut un accident de circulație în care a ucis doi studenți și a rănit alte trei persoane. El mai fusese oprit de două ori în acea seară, dar polițiștii nu i-au făcut o testare cu drug-testul, deși în mașina sa au fost descoperite droguri. În plus, el nici nu avea asigurare pentru mașina de epocă pe care o conducea.

După producerea accidentului, când a fost dus la spital pentru recoltarea probelor biologice, tânărului i s-a descoperit în sânge un cocktail de șase substanțe stupefiante, printre care cocaină, amfetamină și metamfetamină.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE