Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Descoperire revoluționară în domeniul energiei. A fost inventată bateria aluminiu-sulf, alternativa la litiu-ion

Cercetătorii Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT) au inventat un nou tip de baterie care s-ar putea dovedi a fi o alternativă pentru stocarea de energie, pe măsură ce piața electricității produse din surse regenerabile este în continuă creștere.

Tranziția spre energia produsă din surse regenerabile, precum panourile solare sau turbinele eoliene, nu pare a fi un proces facil. Ce se întâmplă când se înserează sau când vântul nu bate cu suficientă putere?

Panourile solare sau alte dispozitive de producere a energiei verde sunt alimentate, de obicei, din surse alternative. Sunt necesare să ofere energie, mai ales în perioadele în care vremea nu este bună. De exemplu, cu toții vrem să facem duș, chiar dacă este înnorat.

În mod normal, bateriile litiu-ion care oferă o rezervă de energie sunt costisitoare, motiv pentru care foarte mulți oameni nu-și pot permite această tehnologie.

Cum funcționează bateria aluminiu-sulf, alternativa la litiu-ion

Cercetătorii Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT) au creat un nou tip de baterie care ar putea deveni o soluție pentru stocarea de energie în locuințe.

Spre deosebire de configurația tradițională de litiu-ion, noua baterie este realizată din aluminiu și sulf. Resursele de aluminiu sunt între cele mai răspândite de pe planetă, după cele de fier. Mai mult, acest metal este și ieftin. Sulful este între cele mai ieftine elemente nemetale, fiind regăsit în abundență ca produs rezidual de la rafinarea petrolului. În aceste condiții, întreaga baterie aluminiu-sulf poate fi fabricată la un cost de șase ori mai mic decât cel al unei baterii bazată pe tehnologia litiu-ion.

”Componentele sunt ieftine, iar dispozitivul este sigur pentru că nu poate lua foc”, a declarat profesorul Donald Sadoway, unul dintre cercetătorii care au făcut noua descoperire.

Bateriile litiu-ion pot lua foc sau chiar exploda dacă sunt avariate sau fabricate necorespunzător. În schimb, bateriile aluminiu-sulf folosesc pe post de electrolit o sare care nu poate lua foc, ceea ce diminuează considerabil acest risc.

Bateria este ideală pentru a fi folosită în stațiile de încărcare a mașinilor electrice și poate alimenta locuințe sau afaceri de dimensiuni mici sau mijlocii.

Mai mult, se încarcă în ciclu complet în mai puțin de un minut și durează o perioadă mai lungă de timp.

„Am vrut să inventez ceva mult mai bun decât bateriile litiu-ion pentru stocare de energie staționară la scară mică și, în cele din urmă, pentru mașinile electrice”, a explicat Sadoway.

La începutul anului 2022, Donald Sadoway a primit Premiul Inventatorului European pentru bateriile cu metal lichid pe care le-a dezvoltat împreună cu studenții săi în urmă cu câțiva ani pentru stocarea pe termen lung a energiei regenerabile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE