Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Demiteri la nivel înalt în Coreea de Nord. Numărul doi din ierarhia militară, concediat de Kim Jong Un

Publicat de: Euronews

Liderul nord-coreean Kim Jong Un l-a demis din funcţie pe Pak Jong Chon, al doilea cel mai important oficial militar din ierarhia statului, relatează media de stat, preluată de Agerpres.

Pak, vicepreşedinte al Comisiei militare centrale a Partidului Muncitoresc şi secretar al Comitetului Central al partidului, a fost înlocuit de Ri Yong Gil la reuniunea acestui comitet de săptămâna trecută.

Nu a fost avansat niciun motiv pentru această schimbare. Phenianul operează cu regularitate schimbări în conducere şi reuniunea de la sfârşit de an a partidului a fost adesea utilizată pentru a anunţa astfel de schimbări de personal şi decizii politice majore.

Comisia militară centrală, care este condusă de Kim Jong Un, este considerată cel mai puternic organism militar de decizie, deasupra Ministerului Apărării.

Kim Jong Un a cerut dezvoltarea de noi rachete balistice

Înlocuirea lui Pak are loc în contextul în care Kim a cerut dezvoltarea de noi rachete balistice intercontinentale şi a unui arsenal nuclear mai mare pentru a contracara SUA şi Coreea de Sud ca prevedere cheie a strategiei de apărare a ţării pentru 2023.

Pak a urcat rapid în ierarhia militară de la general cu o stea, comandant al forţelor de artilerie, în 2015, la general cu patru stele în 2020, fiind creditat cu merite pentru progresul Coreei de Nord în dezvoltarea tehnologiei pentru rachetele cu rază scurtă de acţiune.

La sfârşitul lui 2020, Pak a fost promovat în Biroul Politic şi a primit titlul de mareşal, cel mai mare grad militar după Kim Jong Un, şi a devenit o voce de prim-plan în contextul exerciţiilor militare comune SUA - Coreea de Sud.

Ca mulţi alţi reponsabili militari de top care s-au confruntat cu suişuri şi coborâşuri, Pak a fost retrogradat pentru scurt timp la mijlocul lui 2021, când Kim a sancţionat mai mulţi oficiali pentru modul în care au gestionat politica anti-COVID-19, dar ulterior a fost promovat din nou după câteva luni.

Demiterea lui Pak intervine în pofida faptului că Kim a elogiat progresele realizate în dezvoltarea de arme în timpul întâlnirii de săptămâna trecută, spre deosebire de alte domenii în care a identificat unele deficienţe şi a cerut ameliorări.

Ri Yong Gil, succesorul lui Pak, este de asemenea un responsabil militar de la vârful ierarhiei, care a deţinut poziţii precum şef al statului major şi ministru al apărării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE