Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Coreea de Nord denunţă noua strategie de apărare a Japoniei: Este o amenințare serioasă

Publicat de: Euronews

Coreea de Nord a denunţat marţi noua strategie defensivă a Japoniei, calificând-o drept o „ameninţare serioasă” împotriva păcii internaţionale şi care „a schimbat în mod fundamental” mediul securităţii regionale, şi a avertizat cu o „acţiune reală” drept răspuns, informează AFP, citată de Agerpres.

Săptămâna trecută, Japonia şi-a prezentat noua politică de apărare al cărei obiectiv este de a creşte considerabil capacităţile sale militare în următorii cinci ani - inclusiv capacitatea sa de contraatac - ca răspuns la ameninţări provenind dinspre două puteri nucleare, China şi Coreea de Nord.

„Japonia creează o gravă criză de securitate (...), adoptând o nouă strategie de securitate ce oficializează efectiv posesia de capacităţi de lovitură preventivă împotriva altor ţări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Coreei de Nord într-un comunicat.

„Oficializarea noii linii de agresiune a Japoniei a schimbat în mod fundamental mediul de securitate în Asia de Est”, se spune în comunicat, retransmis de agenţia oficială KCNA.

Tokyo îşi va da seama că „această alegere (este) foarte periculoasă şi rea”, a mai declarat acest purtător de cuvânt, avertizând că Phenianul „va continua să-şi manifeste amploarea îngrijorării şi nemulţumirea prin acţiuni concrete”.

Japonia, preocupată de China și Rusia

Noul document strategic al Japoniei avertizează că poziţiile militare ale Moscovei în Asia şi cooperarea ei cu China constituie „o puternică preocupare în materie de securitate”.

Casa Albă a declarat că această nouă strategie va „întări şi moderniza” alianţa militară a Japoniei cu SUA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE