Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică, pe fondul dorinței de a deveni stat nuclear

Publicat de: Euronews

Coreea de Nord a lansat duminică o „rachetă balistică neidentificată” la câteva zile după ce Phenianul a anunţat testarea cu succes a unui motor cu combustibil solid de mare putere cu scopul de a dezvolta o nouă armă, informează AFP.

Arsenal de rachete balistice intercontinentale

„Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată către Marea de Est”, cunoscută şi sub numele de Marea Japoniei, conform statului-major interarme sud-coreean.

În pofida sancţiunilor internaţionale care îi afectează programele de înarmare, regimul de la Phenian a construit un arsenal de rachete balistice intercontinentale (ICBM).

Cu toate acestea, toate ICBM-urile sale sunt alimentate cu combustibil lichid. Liderul nord-coreean Kim Jong Un a acordat o prioritate strategică dezvoltării de motoare cu combustibil solid pentru a produce rachete mai avansate, precum testul de succes anunţat vineri.

Coreea de Nord, stat nuclear

Kim Jong Un a afirmat în 2022 că doreşte ca ţara sa să aibă cea mai puternică forţă nucleară din lume şi a declarat „ireversibil” statutul Coreei de Nord ca stat nuclear. Printre obiectivele sale dezvăluite în 2021 se numără dezvoltarea ICBM-urilor cu combustibil solid care să poată fi lansate de pe uscat sau de pe submarine.

Testul motorului anunţat vineri a reprezentat un pas către atingerea acestui obiectiv. Experţii nu cunosc însă stadiu în care se află Coreea de Nord în dezvoltarea acestor rachete.

Regimul de la Phenian a efectuat o serie record de teste în 2022. Statele Unite şi Coreea de Sud avertizează de luni de zile că regimul nord-coreean este pe cale de a realiza cel de-al şaptelea test nuclear din istoria sa şi primul din ultimii cinci ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE