Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA: Coreea de Nord va efectua un test nuclear tactic în luna mai

Statele Unite ale Americii au avertizat vineri, 13 mai, că regimul de la Phenian se pregătește la finele lunii mai să efectueze primul său test nuclear, începând din 2017.

"Statele Unite au ajuns la concluzia că Coreea de Nord ar putea fi pregătită să efectueze un test (nuclear) chiar în această lună, al șaptelea test de acest fel. Am împărtășit aceste informații cu aliații noștri", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, în cadrul briefingului de presă zilnic, arată agenția EFE.

Potrivit Serviciului Național de Informații din Coreea de Sud, Phenianul ar putea efectua un test nuclear între data depunerii jurământului noului președinte sud-coreean, Yoon Suk-yeol, și vizita președintelui Joe Biden la Seul, din 21 mai.

Ministrul Apărării sud-coreean, Nobuo Kishi, a declarat că este posibil ca regimul nord-coreean să finalizeze pregătirile pentru testul nuclear cât de curând, ceea ce îi va permite statului să înceapă șicanele în regiune. Conform evaluărilor SUA, Phenianul pregătește momentan situl de la Punggye-ri pentru testarea nucleară .

Zvonurile unui eventual test creează contextul ideal pentru a consolida puterea internă a regimului dictatorial, în eventualitatea în care virusul COVID-19 s-ar putea răspândi pe scară largă în Coreea de Nord, a precizat,, pentru Reuters, Moo-jin, profesor la Universitatea de Studii Nord-Coreene din Seul.

Statele Unite ale Americii au catalogat probabilitatea efectuării unui test nuclear drept o amenințare la adresa vecinilor Coreei de Nord și a întregii lumi. Potrivit Departamentului de Stat al SUA, Washingtonul își păstrează angajamentul de a apăra Coreea de Sud și Japonia.

Președintele Coreei de Sud încearcă să descurajeze Coreea de Nord

Conform șefului serviciilor de informații sud-coreene, Park Jie-won, tunelul 3 de la situl nuclear Punggye-ri este conceput pentru a testa dispozitive nucleare mai mici. Totodată, analiștii și oficialii sud-coreeni, și americani au precizat că Phenianul pare să repună în funcțiune acest tunel, care a fost folosit în trecut pentru explozii nucleare subterane, înainte de a fi închis în 2018 pe fondul discuțiilor de denuclearizare purtate cu SUA și Coreea de Sud.

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică în mai

La începutul lunii mai, Phenianul a lansat o rachetă balistică spre mare, din largul coastei sale estice.

"În loc să accepte invitațiile la dialog, regimul Kim pare să pregătească un test tactic cu ogive nucleare. Perioada testului va depinde cel mai mult de momentul în care tunelurile subterane și tehnologia dispozitivului nuclear vor fi gata", a declarat pentru Reuters, Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul.

"Acesta ar fi primul test nuclear din 2017 și al șaptelea în total. Efectuarea unui astfel de test ar augumenta tensiunile în Peninsula Coreeană, sporind pericolul și eventualitatea unor erori de comunicare între regimul Kim și viitoarea administrație Yoon", a mai spus acesta.

Luna trecută, liderul nord-coreean Kim Jong-un a început să accelereze dezvoltarea arsenalului nuclear al țării sale. Acesta a prezidat o uriașă paradă militară, în care au fost prezentate rachete balistice intercontinentale, precum și ceea ce păreau a fi SLBM-uri (rachete balistice submarine), transportate pe camioane și vehicule de lansare.

În octombrie 2021, Coreea de Nord a testat o nouă rachetă balistică de dimensiuni reduse de pe un submarin. Acțiunea, potrivit analiștilor, ar putea avea ca scop operaționalizarea rapidă a unui submarin cu rachete.

Într-un interviu pentru Voice of America, publicat sâmbătă, 7 mai, Yoon a declarat că o întrevedere cu Kim Jong Un nu este exclusă, însă o astfel de întâlnire ar trebui să aibă rezultate concrete.

"Nu există niciun motiv pentru a evita întâlnirea" cu Kim, a spus Yoon. "Cu toate acestea, progresul relației dintre cele două Corei ar putea fi afectat, dacă nu vom fi în măsură să ajungem la vreun rezultat sau dacă rezultatele sunt doar de dragul publicității și nu vor fi luate măsuri în privința denuclearizării."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE