Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Deficitul bugetar pe înțelesul tuturor: De ce românii rămân fără bani deși salariile sunt în continuă creștere

Salariile din România sunt în continuă creștere, însă nivelul de trai nu pare să se îmbunătățească. Salariul mediu net a crescut anul trecut cu cel mai mare ritm din ultimii 10 ani, iar veniturile multor români au fost „trase” în sus de majorarea salariului minim.

În aceste condiții a crescut și consumul în rândul cetățenilor români. Iar un consum mai intens se vede imediat în creșteri de prețuri, atrag atenția analiștii.

Deficitul bugetar a crescut la 3,24% din Produsul Intern Brut. În primele patru luni ale anului, cheltuielile statului au fost cu aproximativ 57 de miliarde de lei mai mari decât încasările.

Așa cum statul cheltuie mai mult decât își permite, așa procedează și unii români care fac cumpărături impulsive. Este și cazul unei doamne care a vorbit sub protecția anonimatului la Euronews România.

”Am avut o limită de 10.000 de lei la un card de cumpărături. Am refinanțat cu 20.000 de lei și cred că în 2 luni i-am cheltuit. Pun inapoi pe card suma minimă și apoi îi cheltui din nou.”, spune aceasta.

7 din 10 români au cheltuit bani pe lucruri care nu le trebuie

Cazul nu este singular. Potrivit unui studiu Provident, 7 din 10 români mărturisesc că au cheltuit bani pe produse de care nu aveau nevoie, iar dintre românii care au făcut credite pentru a face cumpărături, 25% la sută spun că îndatorarea nu a fost o decizie inspirată.

Potrivit statisticii oficiale, față de aceeași perioadă a anului trecut, a crescut consumul în primul trimestru cu aproximativ 6 procente.

Pe de altă parte, românii s-au bazat și pe o creștere ușoară a veniturilor. Salariul mediu net a depășit 1.000 de euro în luna martie. Creșterile atât de puternice ale salariilor, la care se adaugă creșterea preconizată a pensiilor din luna septembrie, au toate șansele sa mearga în creșteri de prețuri, explică analiștii.

”Noi suntem acum într-o spirală creștere de salarii și pensii, creșteri de prețuri care nu face altceva decât să ne reducă de fapt puterea de cumpărare.

În momentul de față, din economie avem pentru a 4-a lună la rând, cea mai mare inflație, cele mai ample creșteri de prețuri din Uniunea Europeană și probabil dacă nu luăm măsuri concrete, vom avea aceste creșteri de prețuri record la nivel european pe tot parcursul anului.”, a declarat Adrian Negrescu, analist financiar.

Pentru a ține inflația sub control, Banca Națională a României nu a scăzut dobânda de referință din luna ianuarie a anului trecut. Pe acest fond, nici ratele românilor cu credite în lei cu dobândă variabilă nu scade.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE