Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spania: Deciziile pentru reducerea consumului de energie provoacă scepticism între oameni

În Spania, măsurile de reducere a consumului de energie, o recomandare europeană de altfel, stârnesc comentarii. Unii proprietari de magazine spun că noile reguli sunt greu de aplicat și dăunează afacerilor. Și nici cetățenii spanioli nu sunt convinși că măsurile vor avea efectele așteptate.

Decizia guvernului de scădere a consumului de gaze cu 7 procente ar trebui să reducă dependența de importuri. Măsurile vor fi în vigoare până în luna noiembrie a anului viitor. Așa că magazinele trebuie să stingă reclamele pe timpul nopții.

„Poate că trebuie găsite și alte măsuri pentru că nu știu în ce măsură stingerea reclamelor din vitrine va duce la așa mari economii,” a declarat o studentă.

Oamenii nu sunt mulțumiți de măsuri

Birourile, magazinele, hotelurile și restaurantele  din Spania nu vor mai avea voie să își seteze sistemele de răcire sub 27 de grade Celsius vara. De asemenea, nu va fi voie nici să ridice temperatura interioară peste 19 grade Celsius în timpul iernii. Iar ușile magazinelor care au climatizare trebuie să stea închise.

„Va fi imposibil, pentru că acum avem o temperatură de 18 grade (în interiorul magazinului de înghețată). Dacă urcăm până la 27 de grade, vom transpira toată ziua, nu va trebui să mergem la sală. Frigiderele dau multă căldură și clienții se vor plânge, nimeni nu va intra (în magazin),” a declarat un vânzător la un magazin de înghețată.

Autoritățile spun că stingerea reclamelor din vitrine și de deasupra magazinelor nu va influența în rău comerțul. Doar că oamenii de afaceri amintesc că, din cauza căldurii, lumea iese la cumpărături mai mult seara.

„De ce ar veni? Pentru că atunci când ieși la plimbare ceea ce vrei să vezi este bucurie, pentru că în cartierul tău nu vezi aceleași lumini. Deci, dacă vă decideți să veniți pe Gran Via și totul este stins, vă veți întreba care este rostul,” a declarat proprietarul unui magazin.

Guvernul de la Madrid spune că măsurile impuse nu numai că vor economisi energie, dar vor reduce și facturile pentru gospodării și întreprinderi. În acest timp, Spania se confruntă cu una dintre cele mai fierbinți veri. Anul acesta, au fost deja două valuri de caniculă, iar temperaturile cresc din nou.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE