Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spania vrea să impună o taxă de 4,8% pe bănci pentru a contracara creșterea costului vieții

Spania vrea să taxeze suplimentar băncile pentru profiturile excesive realizate din dobânzi şi comisioane percepute clienţilor. Aceasta este cea mai curajoasă mişcare împotriva băncilor luată de o importantă ţară membră a Uniunii Europene pentru a contracara creşterea costului vieţii, transmite Bloomberg, citat de Agerpres .

Un proiect de lege introdus joi în Parlamentul de la Madrid prevede o taxă de 4,8% aplicabilă băncilor din Spania. De asemenea, Guvernul de la Madrid vrea să introducă o taxă de 1,2% asupra vânzărilor realizate de firmele din energie pe piaţa locală. Măsurile, avansate de coaliţia guvernementală, ar urma să pedepsească şi companiile care încearcă să transfere, pe seama clienţilor, costurile noilor taxe.

Taxele au generat tensiuni

Detaliile propunerilor pun capăt incertitudinilor cu privire la planurile Guvernului de la Madrid, anunţate iniţial de premierul Pedro Sanchez în data de 12 iulie. Administraţia de la Madrid, care speră să primească aprobarea finală pentru noile sale taxe la finele anului, va trebui să negocieze cu un grup mai mare de parlamentari pentru a-şi asigura adoptarea legii într-un Parlament în care niciun partid nu are majoritatea.

Noile taxe, prin care Guvernul de la Madrid speră că va strânge şapte miliarde de euro în următorii doi ani, au generat tensiuni între premierul Pedro Sanchez şi mediul de afaceri, în contextul în care toate guvernele din Europa se străduiesc să strângă fonduri prin care să diminueze impactul inflaţiei galopante, agravate de invazia rusească din Ucraina.

În cazul băncilor, pragul de la care se va aplica noua taxă este acela al unor venituri de 800 de milioane de euro din dobânzi şi comisioane. Pentru firmele din energie, taxa se va aplica acelor companii care în 2019 au avut vânzări de peste un miliard de euro în Spania.

Taxa pe bănci ar putea determina Banca Centrală Europeană să îşi exprime un punct de vedere, aşa cum a făcut în cazuri similare în ţări precum Lituania şi Polonia. Vicepreşedintele BCE, Luis de Guindos, a atras deja atenţia că taxa nu ar trebui să afecteze solvabilitatea sistemului bancar sau să reducă creditarea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE