Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De la căsnicia controversată a Prințesei Anne, la Megxit. Cele mai mari scandaluri din familia regală a Marii Britanii

În ultimele decenii, familia regală a Marii Britanii s-a aflat în centrul mai multor scandaluri care au atras atenția întregii lumi: căsnicia Prințesei Anne, moartea Prințesei Diana, controversele din jurul Prințului Andrew și decizia Prințului Prințul Harry și a soției sale, Meghan, de a părăsi definitiv casa regală. Iată o retrospectivă a celor mai mari scandaluri care au zdruncinat monarhia britanică.

Căsnicia nefericită a Prințesei Anne

Prințesa Anne, singura fiică a reginei Elisabeta a II-a, s-a aflat de-a lungul timpului pe prima pagină a tabloidelor din lume. În 1973, Anne s-a căsătorit cu Mark Phillips în cadrul unei ceremonii fastuoase. Dar cei aproape 20 de ani de căsnicie au fost, se pare, nefericiți, pe fondul zvonurilor privind infidelitatea ambilor soți.

În 1989, scrisorile transmise de Timothy Laurence, un comandant naval însărcinat cu îngrijirea cailor familiei regale, Prințesei Anne, au fost furate și trimise publicației „The Sun”. Tabloidul nu le-a publicat însă și le-a predat autorităților britanice, dar a continuat să scrie despre relația extraconjugală a celor doi.

Sub presiunea unui post de știri care amenința că va dezvălui autorul scrisorilor, Palatul Buckingham a emis o declarație prin care recunoștea existența lor. Acest lucru a generat în schimb titluri precum „Poate fi salvată această căsătorie?” și „Criza căsniciei regale”, în ziarele din Marea Britanie, așa cum amintește „The Washington Post”.

Cuplul s-a separat oficial în 1989, și a divorțat în 1992. La opt luni după divorțul de Phillips, Anne s-a căsătorit cu Laurence.

Comentariile Prințului Filip

Când a murit în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani, Prințul Philip a lăsat în urmă o moștenire complicată. De-a lungul timpului acesta a făcut mai multe comentarii controversate

În 2002 Philip a întrebat un grup de indigeni australieni dacă „încă mai aruncați cu sulițe unii în alții?”. Tot Philip i-a spus unui băiat de 13 ani că este „prea gras pentru a fi astronaut”. Acesta a mai declarat că „femeile britanice nu știu să gătească”. Locuitorilor din Insulele Cayman, le-a spus: „Nu cumva majoritatea dintre voi sunteți descendenți ai piraților?”,iar atunci când s-a întâlnit cu președintele Nigeriei, care purta haine tradiționale, i-a spus: „Arăți de parcă ai fi gata de culcare”.

Charles și Diana

Regele Charles al III-lea s-a confruntat cu critici puternice din partea publicului timp de decenii, multe dintre ele provenind din problemele apărute în timpul căsniciei cu Prințesa Diana.

Charles s-a căsătorit cu Diana în 1981, într-o ceremonie care a fost televizată în întreaga lume. În următorii trei ani, Diana i-a născut pe Prințul William și pe Prințul Harry. Dar, la scurt timp după aceea, publicul a urmărit cum căsnicia celor doi se prăbușește după mai multe dezvăluiri cu privire la infidelitatea lui Charles, o conversație telefonică scăpată de sub control între prinț și amanta sa și o separare transformată în divorț la îndemnul Reginei Elisabeta a II-a.

Unii britanici au dat vina pe Camilla Parker Bowles, cu care Charles avea să se căsătorească în 2005 și care este acum Regina Consoartă, pentru destrămarea căsătoriei. „Eram trei în această căsnicie, așa că era cam aglomerat”, a declarat Diana într-un interviu din 1995.

Furia publicului față de Charles a crescut atunci când Diana a murit în 1997, într-un accident de mașină care a șocat lumea.

„Harry nazistul”

Probabil că cel mai memorabil dintre scandalurile în care a fost implicat Prințul Harry a fost cel din 2005, atunci când acesta s-a înfățișat la o petrecere, îmbrăcat ca un nazist, cu svastica pe mână. Ca urmare a gestului, publicația „The Sun” va titra pe prima pagină: „Harry nazistul”. Harry avea să își ceară scuze ulterior pentru gestul controversat.

Anterior, acesta a fost criticat pentru că a fost observat în stare de ebrietate în public și pentru că a consumat marijuana.

Prințul Andrew

Prințul Andrew, al treilea copil al Elisabetei, a fost subiectul a numeroase controverse, dar niciuna mai dăunătoare pentru familia regală decât dezvăluirea din 2011 cu privire la prietenia sa cu Jeffrey Epstein și Ghislaine Maxwell, ambii condamnați pentru exploatarea sexuală a unor adolescente. Una dintre victimele lor, Virginia Giuffre, a declarat că Epstein a traficat-o către Andrew când avea doar 17 ani.

Andrew a negat acuzațiile de abuz sexual. În 2019, el a acordat un interviu dezastruos celor de la BBC în care și-a apărat relația cu Epstein, ceea ce a determinat o serie de organizații să întrerupă legăturile cu el și l-a forțat să se retragă din îndatoririle sale publice în calitate de membru al familiei regale. O lună mai târziu, BBC a difuzat un interviu cu Giuffre, în care aceasta a descris presupusele întâlniri cu Andrew.

În 2021, Giuffre l-a dat în judecată, acuzându-l pe prinț de agresiune. Avocații lui Andrew au încercat fără succes să respingă procesul, iar când un judecător a decis că acesta poate continua, familia regală s-a distanțat de el. La scurt timp după aceea, Palatul Buckingham a anunțat că i se vor retrage afilierile militare și patronajele regale. Andrew va ajunge în final la o înțelegere cu Giuffre pentru o sumă nedezvăluită.

Megxit: Harry și Meghan

În februarie 2021, Harry și Meghan, ducele și ducesa de Sussex, aveau să facă câteva dezvăluiri explozive în cadrul unui interviu cu Oprah Winfrey. Pe atunci, cei doi își anunțaseră deja planurile de a renunța la atribuțiile regale.

Meghan, a cărei mamă este de culoare și tatăl alb, i-a spus lui Winfrey că au existat conversații la palat despre culoarea pielii fiului ei, Archie, în timp ce era însărcinată cu el. La un moment dat, după căsătorie, Meghan a spus în interviu: „Pur și simplu nu mai voiam să fiu în viață”.

Mulți au remarcat paralelele dintre povestea cuplului și interviul din 1995 al Prințesei Diana, mama lui Harry, atunci când aceasta a vorbit despre aventura lui Charles, despre luptele ei cu bulimia și despre lipsa de sprijin din partea familiei regale.

Interviul din 2021 dezvăluia motivele pentru care Harry și Meghan au decis să renunțe la responsabilitățile regale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE