Mult-așteptata întâlnire dintre Volodimir Zelenski și Vladimir Putin ar trebui să aibă loc joi, în Turcia, însă specialiștii sunt conviși că președintele rus nu va merge.
În ciuda ultimatumului dat de americani, Putin nu va fi prezent la negocierile care s-ar putea dovedi decisive în ceea ce privește încheierea războiului din Ucraina.
De ce nu va merge Putin la negocierile din Turcia
Angela Grămadă, expertă în spațiul ex-sovietic: „Niciodată nu a menționat că el va merge la acele discuții. Peskov a spus că decizia nu este luată, dar de fapt este luată. Pe surse, Osechkin, care este unul dintre cei mai mari promotori ai drepturilor omului, din Rusia, care a emigrat și care are proiectul Gulagu.net, a spus că din delegația Rusiei ar face parte Lavrov și Ushakov, care este unul dintre consilierii lui Putin și fost ambasador al Rusiei în SUA.
De partea cealaltă, cu siguranță îi vom vedea pe consilierul Yermak, pe Umerov, care este și ministrul Apărării, și pe ministrul de Externe Sybiha. Zelenski a confirmat că merge în Turcia, chiar dacă nu are un răspuns din partea lui Putin și el spune că are un plan B, în sensul că se întâlnește cu Erdogan la Ankara, iar dacă Putin totuși va merge la Istanbul, atunci se vor duce și ei la acele discuții."
Ministrul rus adjunct de Externe, Serghei Rîabkov, spune că va discuta cu Ucraina „realitățile de pe teren, inclusiv problema teritoriilor." Dar chiar și în aceste condiții, Vladimir Putin nu va merge în Turcia.
Totodată, prima și ultima întâlnire oficială directă între Putin și Zelenski, care a avut loc în 2019, l-a făcut pe președintele Ucrainei să-și dea seama de o problemă extrem de gravă.
Angela Grămadă, expertă în spațiul ex-sovietic: „Acesta este mesajul subliminal pe care trebuie să-l interceptăm. Nu poate Vladimir Putin, din Kremlinul său, să coboare la nivelul lui Zelenski. Întotdeauna l-a desconsiderat, începând cu decembrie 2019, când s-au întâlnit. A fost și ultima la nivel de președinți. Zelenski era la primul mandat prezidențial, iar lui i s-a părut o glumă acel format de negociere.
Zelenski, când a fost în campania pentru alegerile prezidențiale, a avut un mesaj foarte clar în ceea ce privește politica externă, și anume că el, într-un an, va soluționa conflictul din estul țării, adică se va încheia conflictul cu Rusia în favoarea Ucrainei, nu vor mai exista morți și teritorii pierdute. La acea întâlnire de la Paris, în cadrul formatului Normandia, Zelenski și-a dat seama cât de gravă e situația și cât de dificil este de soluționat acest dosar, cu un asemenea oponent ca Putin. Discuția dintre ei a durat 15 minute atunci și, la ieșire, Zelenski a spus: 'nu va exista niciodată acord Minsk 3', ceea ce ne sugera că el a înțeles cât era de dificil să ceri unui președinte să rezolve o asemenea problemă care se referă la integritatea teritoriului.
Minsk 3 înseamnă un armistițiu, dar în care Rusia încerca să împingă, ca parte a negocierilor, separatiștii din estul țării, adică din Dinețk și Lugansk. De aceea, rușii niciodată nu au spus că ei sunt parte a războiului și că așa-zisa operațiune specială este de fapt un război împotriva Ucrainei."
Cu sau fără Putin, în Turcia se vor discuta probleme extrem de importante în ceea ce privște războiul din Ucraina. Iar aceste discuții pot fi decisive, mai ales după ultimatumul lui Trump dat Rusiei.
Trimisul lui Donald Trump, Keith Kellogg, a spus clar că refuzul lui Putin de a participa la negocierile din Turcia va fi ultimul semnal al lipsei de dorință a Rusiei de a opri războiul.
Angela Grămadă, expertă în spațiul ex-sovietic: „În martie 2022, atunci când s-au întâlnit delegațiile ucraineană și rusă, nu au existat prea multe strângeri de mână și cred că nu vor exista nici de această dată, dacă o astfel de întâlnire va avea loc. Mai degrabă ar exista o strângere de mâini cu reprezentanții celor care oferă spațiul pentru negocieri, dar și cu SUA. Witkoff și Kellogg vor fi la Istanbul, Casa Albă a anunțat deja. Problema nu e la partea pe care o vedem la TV, ci se se va întâmpla în spatele ușilor închise.
Partea rusă deja a sugerat că ei nu vor discuții publice, ci față în față cu delegația ucraineană și acolo se discută despre teritorii, despre viitorul Ucrainei, pentru că rușii își asumă acest 'privilegiu' de care ar trebui să se bucure de fapt cetățenii ucraineni.
Să discute despre viitorul Ucrainei nu doar în NATO, ci și despre politca externă a Ucrainei, despre cum ar trebui să arate formalizarea instituțiilor în stat, adică raportul de putere între parlament, președinție, etc și despre cât de multă libertate vor avea regiunile în cadrul Ucrainei. De fapt, asta și-a dorit Minsk 1 și Minsk 2, impunerea unei reforme constituționale în Ucraina, prin care să se dea mai multă libertate acestor regiuni, în special Lugansk și Donețk. În momentul de față, nu vor avea loc discuții despre întoarcerea înapoi de teritorii. Da, eu susțin că Putin nu va merge, pentru că nu are niciun interes, în momentul de față, să oprească războiul."
Problema majoră pe care o are Vladimir Putin
În tot acest context, Vladimir Putin se confruntă cu o problemă majoră, dar pe plan intern. Toate aceste date l-au făcut pe Zelenski să spună că Putin nu dorește încheierea războiului, pentru că nu este în avantajul său.
Angela Grămadă, expertă în spațiul ex-sovietic: „Noi trebuie să înțelegem că Putin trebuie să livreze și în interior, nu doar în exterior, pentru că războiul nu este între Rusia și Ucraina, ci între Rusia și restul lumii, cu puținii aliați care i-au mai rămas lui Putin, printre care se numără și China. Dar de fapt, Putin trebuie să livreze în interior și când va face cedări și va merge acolo și va renunța la anumite lucruri pe care le-a declarat la început...
Putin speră prea mult în acea formulă instituțională pe care i-au desenat-o consilierii. După 2014, când a fost anexată Crimeea, ei au luat măsuri care le-au demonstrat că pot să supraviețuiască în condiții austere pentru economia rusă. Acum, toată economia rusă este îndreptată spre o economie de război, adică livrează chestii care sunt ușor de distrus.
Problema e cum convingi publicul din interiorul Rusiei, care s-a obișnuit că vin banii din război, să renunțe la aceste privilegii oferite de acestea. La un moment dat, vor trebui să renunțe, pentru că sancțiunile pot să aibă un impact pe termen lung, chiar dacă, pe termen scurt, nouă ni se pare că ele nu funcționează. Ajută, pentru că se legitimează poziția statelor partenere ale Ucrainei în această luptă și politică împotriva Rusiei.
Zelenski nu e pesimit, e realist, lucrează cu datele pe care i le dau oamenii săi și își dă foarte bine seama, ca și noi, că Putin nu are nevoie de un armistițiu. Are nevoie să tragă de timp, pentru că vrea să-și regrupeze forțele pe teren. Așa sugerează militarii ucraineni, că este în curs de pregătire o nouă ofensivă, că doar se așteaptă îmbunătățirea vremii și că el vrea ca cele patru regiuni, care au fost anexate ilegal după 2022, să revină în întregime în componența Rusiei."