Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Transportul este unul dintre cei mai importanți factori pe care trebuie să îi luăm în considerare atunci când vorbim despre combaterea încălzirii globale și a schimbărilor climatice. Guvernele lumii ne îndeamnă să investim în vehicule mai puțin poluante, cu propulsie electrică, pentru a limita impactul ecologic al călătoriilor noastre, dar nu aceasta este soluția, spune Paris Marx, autorul cărții "Drumul spre nicăieri", potrivit euronews.com.

Companiile de tehnologie se oferă să înlocuiască treptat vehiculele echipate cu motoare cu combustie internă, considerate prea poluante, cu vehicule electrice, care au o amprentă de carbon mult mai mică.

Dar nici mai mică nu înseamnă zero. Este adevărat că vehiculele complet electrice nu emit deșeuri, dar bateriile care furnizează energie vehiculului sunt fabricate din minerale precum litiul și cobaltul, care au un impact asupra schimbărilor climatice.

Mobilitatea trebuie regândită

„Pentru a crea o mașină electrică, trebuie extrase o mulțime de minerale, iar o mare parte din acestea vor continua să se întâmple în sudul global. Iar aceste mine au un impact incredibil asupra mediului și sănătății în locurile în care există", a explicat Marx.

Prin urmare, prioritatea nu ar trebui să fie înlocuirea fiecărei mașini cu echivalentul său electric, ci mai degrabă regândirea mobilității în general.

„A pune atât de mult accentul pe automobil și chiar acum pe automobilul electric nu este calea prin care ne rezolvăm problemele de mobilitate, ci mai degrabă este timpul să investim în transportul în comun, în ciclism, în orașe pietonale, pentru a-i scoate pe oameni din mașini cu totul", adaugă Paris Marx.

Transportul joacă un rol crucial în viața noastră de zi cu zi și, prin extensie, în modul în care sunt proiectate și construite orașele noastre. „Este modul în care ne deplasăm, în care ajungem la serviciu, în care ajungem la magazin, în care ne întâlnim cu oamenii la care ținem”, a declarat Marx.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE