„De sărbători se strânge toată familia la masă” - este o idee pe care, mai mult sau mai puțin, o găsim în aproape fiecare familie, în aproape fiecare cultură, în aproape fiecare țară. Însă, în spatele reuniunilor din jurul meselor îmbelșugate, există o adevărată știință care explică, din perspectivă psihologică, dar și antropologică, de ce oamenii simt nevoia să se întâlnească și să mănânce împreună. Și, desigur, tehnologia secolului 21 are și ea un loc la masă.
De ce mâncăm împreună de sărbători
În ultimii ani, campania Euronews „România frumoasă” v-a arătat cât de bine se mănâncă peste tot prin țara noastră și cât de fericiți sunt oamenii atunci când pot face asta. Pentru că, așa cum demonstrează un studiu al Universității Uppsala, oamenii care se reunesc la mese îmbelșugate, în special de sărbători, sunt semnificativ mai fericiți decât cei solitari.
Radu Hângănuț, jurnalist Euronews: „Chiar dacă pare o activitate cât se poate de simplă și de comună, a face mâncare nu este același lucru cu a lua masa împreună și a te bucura de bucatele pe care le-ai gătit alături de cei dragi. Iar studiile au arătat că a lua masa alături de cei dragi este strâns legat de ideea de a avea o calitate mai bună a vieții."
Cercetările arată efecte psihologice și sociale pozitive ale meselor comune. Ele stimulează sistemele neuronale asociate cu plăcerea, încrederea și cooperarea. Ba mai mult, este o practică ce ne face fericiți dintotdeauna.
Smaranda Heroiu, antropolog digital: „ A împărți mesele în mod constant cu oameni din jurul tău, fie că vorbim despre familie, prieteni, inclusiv cu colegii de la birou atunci când mâncăm împreună la prânz, este considerat un indicator puternic al bunăstării. Și e un indicator comparabil cu venitul, rata șomajului și așa mai departe. Adică persoanele care mănâncă mai des alături de alții raportează niveluri mai mari de fericire, de satisfacție, de afect pozitiv. Și asta se întâmplă indiferent de țară, cultură, vârstă și așa mai departe."
Prin urmare, dacă avem ocazia, ar trebui să profităm. Dar dacă nu este posibil, ar trebui să avem grijă să nu cădem în capcana rețelelor de socializare, care, în această perioadă, ne pot transmite subtil ideea că am eșuat dacă nu avem familia lângă noi sau o mulțime de prieteni cu care să petrecem.
Smaranda Heroiu, antropolog digital: „În situația în care nu suntem alături de cei dragi, suntem în situația de a compara constant imaginile perfecte ale altora. Și asta este dovedit, prin tot felul de studii și cercetări și analize, că duce la anxietate și la un sentiment de inadecvare, la un sentiment de frustrare socială, la un sentiment de nemulțumire personală, care amplifică, de cele mai multe ori, sentimentul de singurătate și de nefericire."
Raportul Global al Fericirii, din 2025, arată că persoanele care împart mai multe mese cu alții se bucură mai mult de mâncare și raportează mai multă fericire generală, în timp ce tendința de a mânca singur poate fi un indicator de izolare socială.
