Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce grevele de pe aeroporturile din Franța afectează zborurile din toată Europa

Călătorii au fost avertizați să se aștepte la perturbări ale zborurilor, deoarece controlorii de trafic aerian francezi intenționează să intre în grevă la 1 mai. Autoritatea aviației civile din Franța a anunțat că este posibil ca acțiunile sindicale să afecteze aeroporturile Orly, Charles de Gaulle și Beauvais din Paris, precum și aeroporturile din Marsilia, Lyon, Toulouse, Bordeaux, Nantes și Nisa, potrivit Euronews Travel.

Dar pasagerii s-ar putea confrunta cu perturbări chiar dacă zborul lor nu decolează sau nu aterizează în Franța.

Când și unde vor fi perturbate zborurile?

Luni, 1 mai, va avea loc un alt următorul protest privind creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Majoritatea sindicatelor fac apel la participarea la proteste și marșuri în stradă. Însă controlorii de trafic aerian au participat la greve continue, iar autoritățile au avertizat că acest lucru va duce la perturbări din seara zilei de duminică, 30 aprilie, până marți, 2 mai, la ora 6 dimineața.

La Paris, Direction générale de l'aviation civile (DGAC) a cerut companiilor aeriene să anuleze 33% dintre zborurile programate pe aeroportul Orly pe 1 mai și 25% pe Charles de Gaulle și Beauvais.

În restul Franței, autoritatea aviației civile a cerut companiilor aeriene să anuleze 33% din zborurile din Marsilia, Lyon, Bordeaux, Nantes și Toulouse și 25% din zborurile din Nisa.

Zborurile care trec peste spațiul aerian francez sunt, de asemenea, susceptibile de a fi afectate de această perturbare.  Călătorii sunt rugați să amâne călătoriile dacă este posibil, iar cei care au un zbor rezervat în aceste zile sunt sfătuiți să contacteze compania aeriană pentru mai multe detalii.

De ce grevele afectează zborurile care nu decolează sau aterizează în Franța?

În fiecare zi, aproximativ 3.300 de zboruri decolează sau aterizează în Franța, iar 3.700 de zboruri trec prin spațiul aerian al țării.

Datorită poziției sale central-europene, multe zboruri survolează Franța în drumul lor spre alte destinații. Aceste "survolări" sunt afectate și atunci când controlorii de trafic aerian francezi intră în grevă.

Între 1 martie și 9 aprilie, datele Eurocontrol arată că 15 % din zborurile din Spania vecină au avut întârzieri, majoritatea fiind survoluri. Anulările au crescut cu 63%.

De asemenea, în Marea Britanie, Germania și Italia au fost perturbate între 6% și 8% dintre plecări, care au fost, din nou, în mare parte survoluri.

Dar aceste date nu includ zborurile anulate cu mai mult de trei zile înainte de plecarea programată și nici efectele secundare ale anulărilor, cum ar fi faptul că avioanele au ajuns într-un loc nepotrivit.

În total, peste 10 milioane de pasageri au fost afectați de întârzieri sau anulări din cauza grevelor din ultima lună. Aproximativ jumătate dintre aceste persoane se aflau probabil într-un zbor care trecea doar deasupra Franței.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE