Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Banca Naţională a României a fost nevoită să reacționeze la creșterea prețului pentru energie prin devalorizarea leului, a afirmat astăzi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Nu poţi să te joci cu cursul de schimb, şi vă spun şi dumneavoastră şi am spus-o şi la începutul iernii, nici cu preţul la energie. Se duce în prea multe preţuri. Noi nu am avut altă soluţie acum de a tempera ce se întâmplă cu preţul la energie, 60-80% din inflaţia din România este din preţul la energie, direct sau indirect, decât să îi punem un tampon pe un factor care aceeaşi putere de impact: cursul de schimb. Şi ne-am asumat un risc. Nu avem balanţă de plăţi excendentară”, a afirmat guvernatorul BNR.

Senatul a aprobat Ordonanța care stabilește plafonarea prețului energiei electrice. Au fost 85 de voturi pentru, 35 de abțineri și niciunul împotrivă. Astfel, familiile cu cel puțin 3 copii la școală vor beneficia de preț plafonat pentru energie.

În plus, facturile din această iarnă ar urma să fie calculate pe baza consumului raportat în fiecare lună, nu cel de anul trecut, cum era inițial prevăzut în Ordonanța care plafonează prețurile la energie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE