Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De 1 decembrie, ministrul Apărării îndeamnă tinerii să îmbrățișeze cariera de militar. Mesajul noului șef al Statului Major General

De ziua Națională a României, Armata română și-a pus în scenă tehnica de care dispune, într-o festivitate grandioasă. Nu puteau să lipsească nici ministrul Apărării, Angel Tâlvăr și noul șef al Statului Major General, Vlad Gheorghiță.

Ambii au subliniat dotările de înzestrare ale Armatei, însă mesajul de 1 Decembrie a fost și un îndemn căre tineri să îmbrățișeze meseria de militar.

Mesajele ministrului Apărării și șefului Statului Major General

Ministrul Apărării, Angel Tâlvăr: "Este o zi specială pentru mine, dar sunt sigur că este o zi specială pentru toți românii. Cred că vom avea o paradă care să umple inimile românilor de bucurie, pentru că am încercat să aducem elemente de noutate.

Vor fi în jur de 2.500 de participanți din partea noastră și 250 vor reprezenta armatele din alte țări. Tehnică de luptă care nu a mai fost prezentată până acum va fi prezentată în cadrul acestei parade și vom avea un număr semnificativ de aeronave care vor survola. Sper să fie o zi frumoasă pentru toți românii și mă bucur foarte mult că am văzut mulți români arborând steagul României, având cu ei acest simbol pe care îl prețuim cu toții. La Mulți Ani, România, La Mulți Ani, români!"

Armata Română are în desfășurare peste 50 de programe

Ministrul Apărării, Angel Tâlvăr: "Sunt, în acest moment, peste 50 de programe în derulare, dar faptul că noi înzestrăm Armata cu echipamente nu trebuie să ne facă să uităm principala resursă pe care o avem, și anume militarii. Trebuie să ne gândim astăzi și la cei care s-au jertfit pentru România și la cei care sunt acum militari în rezervă sau în retragere, așa cum trebuie să ne gândim și la elevii și studenții care își doresc să îmbrățișeze această carieră. Mă bucur că am avut ocazia să mă întâlnesc cu câțiva dintre ei.

Este un proces continuu pe care noi dorim să-l facem în așa fel încât Armata să aibă personalul de care are nevoie. Deci, pe lângă tehnică, eu aș sublinia și importanța resursei umane. Încercăm să creăm condițiile care să facă această meserie atractivă, încercăm să creăm și condițiile pentru ca cei care părăsesc această meserie să beneficieze de un trai decent, care să îi transforme în modele pentru cei care și-ar dori să îmbrățișeze această carieră.

Trebuie să îmbunătățim lucrurile dpdv al învățământului militar, dpdv al celor care își doresc să participe la exerciții și să fie voluntari în anumite situații, încercăm să creăm condițiile care să-i determine să ia această decizie. Deci există, la nivelul Ministerului și al Statului Major, proiecte pe care le avem în funcție.

Am un mesaj și anume că este o mândrie să porți această haină, este o mândrie să-ți servești țara și cred că este și un mesaj că românii sunt foarte mândri de ei."

Generalul Vlad Gheorghiță, șeful Statului Major General: "Cuvântul de ordine va fi continuitatea, ne dorim să consolidăm structura de forțe a Armatei României, să dezvoltăm capabilitățile relevante pentru postura de apărare și descurajare pe flancul estic al Alianței.

Ne dorim o armonizare legislativă astfel încât să ne putem îndeplini angajamentele luate la summitul NATO de la Vilnius, avem foarte multe programe de înzestrare. Trebuie să facem analiza strategică a apărării, așa cum m-a mandatat președintele la ceremonia de învestire. Pornind de la evaluarea amenințării, până la modul în care ne structurăm structura de forțe, pentru a fi capabilă să facă față tuturor provocărilor de securitate. La Mulți Ani, România!"

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE