Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

David Cameron revine în Cabinetul de la Londra ca ministru de Externe. Ce alte numiri a făcut premierul Rishi Sunak

Fostul premier britanic David Cameron a fost numit luni în funcţia de ministru de Externe. Revenirea politicianului conservator pe scena politică din Marea Britanie este considerată pe neașteptată, în condițiile în care el a declanșat referendumul referitor la Brexit, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

David Cameron preia şefia diplomaţiei britanice de la James Cleverly. El a fost desemnat de premierul Rishi Sunak să o înlocuiască la Ministerul de Interne pe Suella Braverman, demisă după ce formulase critici împotriva poliţiei.

Motivul pentru care premierul britanic Rishi Sunak recurge la remanieri guvernamentale

Numirea lui David Cameron în funcția de ministru de Externe face parte dintr-o remaniere guvernamentală mai amplă prin care Partidul Conservator speră să se relanseze în perspectiva alegerilor parlamentare care vor avea loc cel târziu în ianuarie 2025.

În vârstă de 57 de ani, David Cameron ca fost premier al Marii Britanii din 2010 până în 2016. El a demisionat din funcție ca urmare a rezultatului referendumului la care britanicii au votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Potrivit sursei citate, Cameron își face astfel o revenire neașteptată în politica din Marii Britanii, după șapte ani în care și-a scris memoriile și s-a implicat în afaceri, inclusiv în compania financiară Greensill Capital, care a intrat în insolvenţă între timp.

Scandalul referitor la prăbuşirea Greensill a stârnit controverse cu privire cu privire la modul în care foşti lideri politici îşi pot folosi statutul pentru a influenţa politici guvernamentale, după ce Cameron a contactat în mod repetat miniştri în funcţie în 2020 pentru a face lobby pentru această firmă.

Biroul premierului Rishi Sunak a anunțat luni că Regele Charles al III-lea a aprobat ca lui David Cameron să i se acorde un loc în Camera Lorzilor, ceea ce îi permite să revină în Guvern, cu toate că nu mai este membru ales în Parlamentul britanic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE