Ororile războiului din Ucraina, povestite chiar din interior, adică exact de pe front. În studioul Euronews România, la emisiunea „Lumea lui Vitalie”, Remus Cernea a zugrăvit peisajul macabru și ororile conflictului declanșat de Rusia. Fostul politician, activist și fost candidat la președinția României, a devenit corespondent de război. L-au ajutat mult și studiile de filosofie.
El a explicat ce l-a determinat să meargă în iadul provocat de dictatorul de la Kremlin și chiar pe front, nu în apropiere. Și a făcut-o hiar din primul an de război.
Remus Cernea: „Pacea durează câteva ore"
Remus Cernea, corespondent de război: „Atmosfera este de film SF, iar oamenii de acolo trăiesc în niște realități pe care noi încercăm să le arătăm. Dar lucrurile sunt cu adevărat de înțeles doar când ești acolo. Este o lume cu totul aparte, care îmbină cele mai frumoase și înălțătoare atitudini și acțiuni și speranțe ale oamenilor, cu moartea, cu dezastrul, cu suferința, cu sacrificiul. Este un melanj extrem de straniu și distanța de la normalitate sau de la o viață aparent liniștită, până la moarte, este, uneori, de secunde, minute, ore. Pacea durează câteva ore, liniștea, relaxarea, după care pot veni iar rachete, drone, iar orașele ucrainene sunt transformate tot mai mult în câmpuri de bătălie.
Am fost pe front de mai multe ori, nu aproape de front. Am fost pe front cu artileria, cu lansatoarele de rachete, cu operatorii de drone, cu apărătorii cerului, cu apărarea antiaeriană, am fost cu șapte arme distincte. Foarte multe orașe în care am fost sunt chiar pe linia frontului.
Ce înseamnă asta? Între orașele acelea și ruși, ori sunt direct liniile frontului, ori este fluviul Nipru. În Herson, ești la un km de ruși, pentru că doar Nipru te desparte de el. În Nikopol, la fel. Apropo, după distrugerea barajului, Nipru nu mai e fluviu, ci e o întindere verde.
Am fost în Kupiansk, rușii erau la 2 km. Nu cade Kupians. De ce sunt atât de încrezător? Pe de o parte, i-am văzut pe soldații ucraineni cum luptă, ei luptă fantastic, sunt extraordinari, sunt foarte buni, foarte profesioniști, au control asupra a ceea ce fac. La un moment dat, am fost prinși într-un atac concentrat de drone și artilerie, rușii ne văzuseră și dădeau în noi cu dronă după dronă și cu artilerie după artilerie. FPV, cu camere video. Mai întâi ne-au sesizat cu dronele de observație și au venit atacuri după atacuri în același loc și încercarea lor era să introducă drone în tranșeele în care ne refugiasem. De asemenea, să dea cu obuze care au căzut foarte aproape de noi. Totul e filmat."
Remus Cernea: „Marile puteri se întorc la logica responsabilă pentru Primul și al Doilea Război Mondial"
Între timp, Rusia continuă atacurile hibride asupra țărilor europene, dar și a României și Moldovei, pe care Rusia a pus tunurile mediatice. Cele mai multe atacuri sunt cibernetice, iar pentru prima dată, NATO, UE și Marea Britanie condamnă interferențele rusești.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, spune că Occidentul pregăteșe Moldova pentru rolul de a doua Ucraină, iar rușii susțin că în Moldova au loc evenimente de glorificare a nazismului. Trebuie amintit că retorica rușilor în ceea ce privește motivarea invadării Ucrainei a fost aceea de „denazificare”. În plus, ambasadorul Rusiei în România spune că țara noastră este avanpost al NATO.
În acest context, cum poate fi rezolvat un asemenea conflict și cât ar mai putea să dureze. Paradoxal poate pentru unii, rezolvarea este una filosofică, așa cum explică Remus Cernea.
Remus Cernea: „Eu am studiat filosofia și consider că războaiele sunt o chintesență a tuturor marilor probleme filosofice. Pentru că discutăm și de filosofie politică, de etică, există și o filosofie a războiului, discutăm și de sensul vieții chiar și toate aceste probleme filosofice despre care am citit în acești ani, toate aceste probleme pe care mi le-am pus la nivel intelectual am vrut să le înțeleg și organic. Una e să judeci la rece o situație de război, sau problema războiului și viitorul umanității.
Pentru că, atenție, războaiele astea, la ce arme dispunem acum, pot degenera în ceva care să ducă spre un război catastrofal, cu utilizarea armelor de distrugere în masă, care ar putea să ducă și la dispariția speciei noastre sau la dispariția civilizației. Și cred că războiul este principala problemă filosofico-politică a secolului XXI, tocmai pentru că nu întrezărim niciun fel de final și nu mai avem nici mecanisme internaționale care să aplaneze războaiele - ONU este ieșită din discuție, nu are nicio influență, nu exercită niciun fel de acțiuni care să ne aducă mai aproape de pace - iar marile puteri, mai ales de când este Trump președinte, se întorc la logica dinaintea ONU, logică responsabilă pentru Primul și al Doilea Război Mondial. Adică e logica celui mai puternic.
Am mers acolo să înțeleg mai bine ce se întâmplă, am vrut să fiu și martor, pentru că ororile din istorie au nevoie de martori, avem nevoie să înțelegem ce s-a întâmplat de fiecare dată când au avut loc atrocități. Sigur că e greu uneori. Dacă nu privim, dacă nu conștientizăm și dacă nu vom găsi niște mecanisme care să preîntâmpine războaie pe viitor, e doar o chestiune de timp până când cineva chiar va folosi arma de distrugere în masă.
Dictaturile par conduse de guverne total iresponsabile care se joacă realmente cu soarta umanității. În plus, avem tot felul de grupări teroriste care sigur vor încerca să procure arme de distrugere în masă.
Tot filosofia ne va salva până la urmă. Filosofia lucrează cu principii, cu idei care sintetizează problemele și filosofia îți oferă și mijloace de gândire rațională, pentru a analiza și a găsi soluții. Singura șansă a tuturor statelor este să revenim la principialitate în relațiile internaționale. Principialitate înseamnă principii precum cele din carta ONU. Dacă umanitatea și dacă țările, indiferent cât de mari sunt, nu vor fi guvernate în relațiile internaționale sau nu vor avea ca reper principii ca cele din carta ONU, vom sfârși din nou în războaie și băi de sânge și atrocități și arme de distrugere în masă. Pentru că este inevitabil. În natura umană există o latură foarte pornită spre cucerire, spre dominație, spre impunere, spre dominație, spre forță și această parte a oamenilor, pe care o avem moștenită evoluționist, nu poate fi temperată și ținută sub control decât dacă, etic, acceptăm să fim guvernați de niște principii, nu de niște oameni, nu de un lider su altul care este efemer.
Trump poate că are tot felul de intenții, dar orice va dori să facă va dura cât va fi el, poate cu niște ecouri puțin după. Orice lider, oricât de strălucit sau nociv ar fi, efectele a ceea ce face acel lider sunt limitate în timp. Or pentru a spera la pace, avem nevoie de respectarea unor principii. Trebuie și mecanisme prin care să fie ranfosate acele principii, să fie pedepsiți cei care le-ar încălca."
De ce trebuie România să ajute Ucraina
Una dintre întrebările care s-au pus și se tot pun, în ciuda explicațiilor nenumărate, este de ce trebuie România să ajute Ucraina și să „sărăcească”?
Să știți că ucrainenii au încredere în viitor. Pe ce mă bazez? Poate ați văzut că prin spatele meu treceau oameni care aveau copii mici. Atunci când decizi să faci un copil, înseamnă că ai o anumită încredere în viitor. Și aproape peste tot în orașele ucrainene am văzut foarte mukți bebeluși plimbați de părinți.
Nu este o luptă între două popoare, este o luptă între două moduri de viață, pentru că sunt foarte mulți etnici ruși în Ucraina și foarte mulți ucraineni vorbesc rusa. Dar ceea ce face diferența între locuitorii Ucrainei și rușii din Rusia este că, în Ucraina există un început de democrație, iar rușii din Ucraina vor să trăiască într-o democrație ucraineană, într-o țară numită Ucraina, care este democratică, pro-europeană, pro-vest. În Harkiv, majoritatea sunt ruși, ei vorbesc rusă, dar ei nu vor în Rusia, nu vor în dictatura lui Putin. Și ce face Putin? Îi omoară pe rușii din Ucraina. Foarte mulți dintre civilii uciși și terorizați sunt etnici ruși sau vorbitori de rusă.
Trebuie să ajutăm Ucraina în continuare, alături de europeni și americani. Dacă nu i-am ajuta, am avea și mai mari probleme, dacă am privi stric din prisma interesului național. Pentru că, dacă rușii sunt ținuți departe de granițele României, asta înseamnă o garanție mai mare de securitate pentru noi.
Un eventual scenariu în care Rusia ar ocupa Ucraine ne-ar aduce în pragul aproape inevitabil al unui război între europeni și Rusia. Acum cea mai bună armată din Europa o are Ucraina. Dacă Rusia ar obține controlul la Kiev, iar armata ucraineană ar fi pusă să lupte împotriva Europei, eu vă spun că nu există în Europa acum o armată care să facă față unui tăvălug ruso-ucrainean. De ce? Pentru că rușii și ucrainenii acum au cea mai amplă dezvoltare de drone, cea mai mare experiență, soldații lor sunt foarte pregătiți în a utiliza drone, iar noi nu avem nicăieri în Europa ceva comparabil."