MAE rus susține că Occidentul ar transforma Republica Moldova într-o bază militară NATO pentru o posibilă confruntare cu Rusia

Țările occidentale pregătesc pentru Republica Moldova rolul unei a „doua Ucraine”, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de EFE.

„Occidentul încearcă prin toate mijloacele să transforme Moldova într-o bază militară NATO pentru o posibilă confruntare cu Rusia”, a declarat Zaharova în cadrul conferinței de prese săptămânale, comentând summitul Moldova-UE care a avut loc la începutul acestei luni.

Ea a spus că autoritățile moldovene ar dori „să desființeze statutul de neutralitate al țării”.

„Din nou, totul se îndreaptă spre militarizarea acestei țări în beneficiul NATO. În plus, țara continuă să se apropie în mod activ de membrii NATO și desfășoară exerciții comune cu personalul militar al Alianței”, a adăugat Zaharova, indicând că numai în 2024 au avut loc 30 de exerciții între Republica Moldova și NATO.

Occidentul pregătește Republica Moldova pentru a deveni o „a doua Ucraină”

Toate acestea, în opinia Moscovei, arată că Occidentul pregătește Republica Moldova pentru a deveni o „a doua Ucraină”.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a reluat de fapt acuzațiile Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), care la începutul acestei săptămâni a acuzat Alianța Nord-Atlantică că s-ar pregăti intens pentru a implica Republica Moldova într-un posibil conflict armat cu Rusia prin presupusa militarizare a țării în contextul războiului în Ucraina, conform unui comunicat al serviciului de presă al SVR, postat pe pagina sa oficială svr.gov.ru.

„S-au pornit la turații maxime laboratoarele de inventat aberații. În următoarea perioadă, minciunile vor curge gârlă din partea trompetelor Kremlinului doar pentru a pune mâna pe Moldova și a o da în controlul unor interese străine. Mai nou, cei care ucid copii aruncând intenționat bombe peste blocuri de locuit vor să bage panică în moldoveni, precum că eu aș vrea război sau aș încălca neutralitatea țării”, a reacționat Maia Sandu pe rețelele sociale la comunicatul SVR.

Președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a declarat la 4 iulie, la primul summit UE-Moldova, că viitorul R.Moldova „se află în UE”. „Viitorul european al R.Moldova nu poate fi și nu va fi ostatic al acțiunilor Rusiei”, a afirmat șefa executivului comunitar.

Maia Sandu: Aderarea la UE „nu este un vis irealizabil”

În același timp, președintele pro-european al Republicii Moldovei, Maia Sandu, a declarat că aderarea la UE „nu este un vis irealizabil”, deoarece moldovenii „îl construiesc în fiecare zi”.

Summitul a avut loc cu mai puțin de trei luni înainte de alegerile legislative cruciale din R. Moldova în care, conform sondajelor, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS, proprezidențial) are toate șansele să câștige, dar această victorie i-ar putea fi smulsă de opoziția pro-rusă dacă formează o coaliție.

La fel ca la referendumul pro-european din octombrie, când râspunsul „Da” pentru aderarea R.Moldova la UE a câștigat datorită votului diasporei, cheia victoriei va fi din nou diaspora moldoveană, care lucrează și trăiește în țări precum Italia, Spania, Portugalia, România etc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE