Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Curtea Supremă din SUA refuză să se pronunțe asupra imunității lui Donald Trump, în regim de urgență

Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat vineri să se pronunțe de urgență pentru a stabili dacă Donald Trump era protejat de imunitatea prezidențială în momentul în care a încercat să inverseze rezultatul alegerilor din 2020 în favoarea sa. O posibilă amânare s-ar putea transforma într-un avantaj pentru politicianul republican care speră ca astfel să amâne începerea procesului său.

Donald Trump, care vrea să candideze la alegerile prezidențiale din SUA, de la sfârșitul lui 2024, urmează să fie judecat, începând din 4 martie, pentru presiunile exercitate la ultimul scrutin pentru fotoliul de la Casa Albă, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Avocații republicanului încearcă prin toate metodele să amâne începerea procesului lui Trump, pentru a nu coincide cu calendarul electoral. De altfel, apărătorii susțin că Donald Trump se bucură de ”imunitate absolută” pentru acţiunile sale în timp ce era la Casa Albă, motiv pentru care consideră că nu ar trebui judecat.

Cum a ajuns cazul lui Trump la Curtea Supremă din SUA

La începutul lunii decembrie, judecătoarea Tanya Chutkan a respins o primă cerere de imunitate, considerând că niciun text nu protejează un fost preşedinte împotriva urmăririi penale, notează sursa citată.

Avocații lui Trump au contestat decizia și au cerut Curții de Apel să se pronunțe în această speță. Însă această etapă ar putea dura multe săptămâni şi riscă să amâne începerea procesului fostului preşedinte.

În schimb, la jumătatea lunii decembrie, procurorul federal Jack Smith a sesizat Curtea Supremă a Statelor Unite și a cerut celei mai înalte instanţe a ţării să se pronunţe direct asupra acestei chestiuni, fără a aştepta Curtea de Apel.

Judecătorii Curții Supreme a SUA, cu o majoritate conservatoare pentru că a fost larg remaniată de Donald Trump, au refuzat vineri să se pronunțe asupra acestui caz.

Tentativele similare de a invoca imunitatea prezidenţială a lui Donald Trump au fost respinse de judecători, însă Curtea Supremă americană nu a spus niciodată în mod direct dacă un fost președinte beneficiază de imunitate împotriva urmăririi penale.

AFP amintește că jurisprudenţa este cu atât mai vagă cu cât Donald Trump este primul fost preşedinte al Statelor Unite care a fost inculpat penal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE