Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cursa pentru șefia NATO. New York Times: Canadianca Chrystia Freeland este favorită

Chrystia Freeland, vicepremier și ministru de finanțe al Canadei, are șanse mari să preia șefia NATO, scrie New York Times. Freeland are origini ucrainene și este căsătorită cu un jurnalist de la publicația amintită.

Fosta jurnalistă, în vârstă de 54 de ani, are avantaje considerabile în cursa pentru șefia NATO: vorbește engleză, franceză, italiană, ucraineană și rusă, a condus ministere complicate, printre care cel de Externe, și are prestanță la conferințe de presă și alte apariții publice, precizează New York Times.

Statele Unite nu propun un candidat american, deoarece un general american este, în mod tradițional, comandantul suprem aliat al Europei, dar este de înțeles că au o voce puternică în această alegere.

Uniunea Europeană, deloc surprinzător, ar dori ca următorul șef al NATO să provină dintr-o țară membră - 21 dintre cele 27 de state membre ale sale actuale aparțin alianței. Și presupunând că Suedia și Finlanda vor fi aprobate pentru aderarea la NATO, Uniunea Europeană ar avea 23 din 32 de membri.

Deși europenii încă nu s-au coalizat în jurul unui candidat unic, și ei au mai mulți candidați puternici care sunt femei, printre care Kaja Kallas, 45 de ani, prim-ministrul Estoniei, Zuzana Caputova, 49 de ani, președintele Slovaciei, și Kolinda Grabar-Kitarovic, 54 de ani, care a fost președinte al Croației în perioada 2015-2020, a fost ambasador al Croației la Washington și a lucrat la NATO ca secretar general adjunct pentru diplomație publică.

Marea Britanie, care a părăsit Uniunea Europeană, dar nu și NATO, are un candidat în persoana lui Ben Wallace, 52 de ani, secretarul său pentru apărare. Unii oficiali au sugerat că el a rămas în această funcție în ciuda caruselului guvernamental britanic nu doar pentru a oferi stabilitate în sprijinul acordat Ucrainei, ci și pentru a-și spori șansele pentru postul din NATO, pe care Londra îl dorește cu ardoare ca un alt simbol al angajamentului său post-Brexit în lume.

Un mandat plin de provocări

Noul secretar general al NATO va prelua postul într-unul dintre cele mai critice momente din istoria alianței. Războiul din Ucraina a însemnat mai multe trupe NATO la granițele Rusiei, potențiali noi membri în Suedia și Finlanda și noi cereri de bani și echipamente. Deși NATO funcționează prin consens, șeful său joacă un rol important în concilierea cererilor statelor membre și în articularea poziției Occidentului în fața unei audiențe globale.

Există probleme cu toți posibilii candidați și este, de asemenea, posibil, a sugerat un oficial NATO, ca statele membre să fie de acord să prelungească mandatul lui Jens Stoltenberg cu încă un an. Stoltenberg, în vârstă de 63 de ani, ceruse o prelungire de doi ani din cauza războiului și i s-a acordat un an, până în septembrie 2023.

Două susținătoare ale Ucrainei

Un factor critic va fi poziția candidaților în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei în războiul împotriva Rusiei. Oricât de puternic se opun invaziei Rusiei în Ucraina, țările din Europa de Vest, precum Franța și Germania, vor să privească dincolo de ziua în care războiul se va încheia, într-un fel sau altul, și vor dori pe cineva dispus să încerce să creeze o relație nouă, mai stabilă, cu Moscova.

Estonianca Kaja Kallas a susținut ferm Ucraina și a fost foarte vocală, ceea ce i-a crescut profilul internațional, dar este posibil ca oricine din țările baltice sau din Polonia, indiferent de calitățile sale, să fie considerat prea antirus pentru restul NATO. Doamna Kallas s-a opus oricăror negocieri cu Vladimir Putin, președintele Rusiei, și a acuzat Rusia de genocid în Ucraina.

Chrystia Freeland, de asemenea, este o susținătoare puternică a Ucrainei și a luptei acesteia împotriva agresiunii rusești. Dar și opiniile ei cu privire la Ucraina pot fi, de asemenea, prea radicale pentru unii. Ea a mers la Kiev în 2014 pentru a sărbători răsturnarea președintelui ucrainean susținut de Kremlin, Viktor Ianukovici, și pentru a se întâlni cu oficiali de acolo. Spre regretul ei, Rusia a pus-o apoi pe ceea ce este acum o listă lungă de persoane interzise. În plus, au circular zvonuri că bunicul ei ucrainean a fost implicat în tinerețe într-o mișcare naționalistă ucraineană care îi considera pe naziști utili în lupta contra armatei sovietice.

Prin intermediul unui purtător de cuvânt, Chrystia Freeland a transmis că este angajată în mod activ în activitatea sa actuală din Guvernul Canadei și că nu s-a autopropus pentru funcția de secretar general al NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE