Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu Secretarul General al NATO. Jens Stoltenberg: NATO va sprijini România

Publicat de: Euronews

NATO va sprijini România și pe toții aliații săi. Este promisiunea făcută de Secretarul General al organizației Nord-Atlantice, după întâlnirea cu premierul român, Nicolae Ciucă.

Cei doi oficiali au discutat despre ameninţările şi provocările de securitate din regiunea Mării Negre, recunoscută ca zonă de importanţă strategică pentru Alianţă prin noul Concept Strategic al NATO, și despre consolidarea fermă și durabilă a posturii aliate pe Flancul Estic.

Jens Stoltenberg a declarat că NATO își consolidează prezența, de la Marea Neagră la Marea Baltică, inclusiv cu avioane de luptă canadiene și mii de soldați francezi, belgieni, olandezi și americani.

El a subliniat că în această manieră "NATO este pregătită să apere România și toți ceilalți aliați ai săi". În ceea ce privește declarațiile Moscovei, potrivit cărora Ucraina se pregătește să folosească o "bombă nucleară" în propriul teritoriu, Secretarul General le-a calificat drept "absurde", adăugând că "Aliații resping această acuzație vădit falsă, iar Rusia nu trebuie să folosească pretexte eronate pentru a escalada conflictul.

El a precizat că "NATO nu va fi intimidată sau descurajată în demersul de a susține dreptul Ucrainei la autoapărare - atât timp cât va fi nevoie".

Secretarul General a mulțumit României pentru contribuțiile importante pe care le aduce la securității comune în această perioadă și a anunțat că următoarea reuniune a miniștrilor de Externe ai NATO va avea loc luna viitoare în București.

”NATO nu va fi intimidată și nu va da înapoi în demersul de sprijinire a Ucrainei pentru a se apăra. Atâta timp cât este nevoie. În fiecare săptămână forțele ucrainene devin mai puternice. Totodată, noi reîntărim forțele NATO de apărare, reîntărim forțele NATO de la Marea Neagră la Țările Baltice. Forțele militare din Canada apără NATO. Trupe din SUA și Belgia se află în România pentru a descuraja eventuale agresiuni. Aceste acțiuni transmit un mesaj clar: NATO va sprijini România și toți aliații NATO”, a transmis Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, la conferința de presă comună cu premierul României Nicolae Ciucă.

România sprijină statele partenere NATO

Totodată, Nicolae Ciucă a anunțat că România va contribui la Fondurile Voluntare NATO cu 1.300.000 dolari, dintre care 400.000 pentru Ucraina, 600.000 pentru Republica Moldova și 300.000 pentru Georgia. Potrivit acestuia, partenerii cei mai vulnerabili ai NATO, care au avut de suferit în urma războiului, trebuie să primească sprijinul și asistența Alianței

”Am exprimat îngrijorarea pentru efectele ample pe care comportamentul agresiv şi iresponsabil al Rusiei le poate genera pe termen lung pentru securitatea regională şi pentru securitatea euroatlantică, precum şi pentru stabilitatea globală.

Având în vedere dinamica ridicată a acestor evoluţii, cât și impredictibilitatea comportamentului Rusiei, am accentuat necesitatea ca NATO să monitorizeze atent în continuare situaţia din Marea Neagră. Acest război arată, din păcate, ceea ce România susţine de mult timp: relevanţa strategică a Mării Negre pentru NATO, pentru interesele majore de securitate ale Alianţei.

Consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO în ansamblul său, de o manieră unitară şi coerentă, este esenţială pentru ca Alianţa să poată răspunde prompt şi eficient tuturor ameninţărilor cu care se confruntă.

Am subliniat miza continuării sprijinului şi asistenţei pentru Ucraina. De asemenea, am reiterat sprijinul pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei, asumat încă din 2008, la Summitul de la Bucuresti.

Am accentuat, de asemenea, că Republica Moldova şi Georgia, partenerii noştri cei mai vulnerabili ca efect al războiului Rusiei contra Ucrainei, au nevoie de susţinerea noastră. In acest sens, am prezentat decizia României de a contribui financiar la Fondurile Voluntare NATO dedicate acestor state, cu 1.300.000 dolari (400.000 USD pentru Ucraina, 600.000 USD pentru Republica Moldova, 300.000 USD pentru Georgia). Toate aceste contribuţii reprezintă o reflectare practică a importanţei speciale acordate de România, în mod constant, politicii NATO de parteneriate”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE