Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Susținere puternică din partea Robertei Metsola: „Nu mai e timp de pierdut. Locul României e în Schengen”

Nicolae Ciucă, aflat într-o vizită de lucru la Bruxelles, a avut o întrevedere cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, cu care a discutat subiecte legate de aderarea României la Spaţiul Schengen.

Printre subiecte s-au mai numărat și răspunsul Uniunii Europene la agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei, consolidarea acţiunii Uniunii Europene în vecinătatea sa şi securitatea energetică, informează un comunicat al Executivului.

De altfel, Roberta Metsola spune printr-un mesaj pe Twitter că locul României este în Schengen și că nu mai e timp de pierdut.

„Nu mai e timp de pierdut. Locul României este în #Schengen. Sprijin pentru aderarea imediată. Am mulțumit României pentru sprijinirea continuă a Moldovei cu nevoile sale energetice.”, a spus aceasta.

Potrivit sursei citate, evocând sprijinul consecvent şi activ al forului legislativ european şi al preşedintei Roberta Metsola faţă de obiectivul de concretizare a aderării României la Spaţiul Schengen până la finele anului, premierul Nicolae Ciucă a mulţumit pentru această susţinere.

„Rezoluţia adoptată recent de Parlamentul European recunoaşte pe deplin aşteptările legitime ale României privind aderarea la Spaţiul Schengen, ceea ce ne dă încredere că acţiunile consistente asumate de România privind aplicarea standardelor acquis-ului Schengen oferă baza solidă pentru adoptarea rapidă a unei decizii politice favorabile”, a declarat premierul.

Şeful Executivului român a reconfirmat şi interesul comun pentru consolidarea unităţii de acţiune şi a coeziunii Uniunii în faţa provocărilor actuale. În acest context, el şi-a exprimat aprecierea deosebită faţă de acţiunea consistentă a Parlamentului European şi faţă de viziunea pragmatică a preşedintei Roberta Metsola în favoarea unui răspuns rapid şi ferm al Uniunii în faţa războiului Rusiei din Ucraina.

„Schimbul de opinii a confirmat convergenţa de viziune privind necesitatea consolidării sprijinului robust al Uniunii, al instituţiilor europene şi statelor membre pentru avansul Ucrainei şi al Republicii Moldova în pregătirea pentru aderare, conform opţiunii lor strategice europene şi în spiritul statutului lor de ţări candidate”, arată Executivul.

Ursula von der Leyen, discuție cu Nicolae Ciucă despre Schengen

Nicolae-Ionel Ciucă, a avut astăzi, 26 octombrie 2022, la Bruxelles, o întrevedere cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Discuțiile s-au axat asupra aderării României la Spațiul Schengen, stadiului îndeplinirii recomandărilor în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). De asemenea, au fost abordate temele legate de răspunsul Uniunii Europene la războiul Rusiei în Ucraina si Republica Moldova.

”Guvernul României apreciază susținerea Comisiei Europene pentru extinderea Spațiului Schengen și contribuția esențială la avansarea calendarului privind aderarea României, care a cunoscut o nouă dinamică în ultimele luni. Concluzii foarte bune ale recentei misiuni de evaluare confirmă pregătirea țării noastre cu privire la acquis-ului Schengen și ne aduce mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv de țară”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE