Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum sunt pedepsiți turiștii care ignoră avertismentele de pe plajele din alte țări. Unde se poate face închisoare

Șase oameni au murit înecați în Marea Neagră pentru că nu au respectat steagul roșu arborat și avertizările date de salvamari. În alte țări, cei care ignoră avertismentele riscă amenzi de câteva sute de euro, sau chiar ajung la închisoare.

Sistemul de avertizare a pericolului pe mare prin intermediul steagurilor a apărut în 2005, în Florida. Acum acesta se folosește în toată lumea. Când pericolul este extrem, sunt arborate chiar două steaguri roșii. Iar dacă în apele mării au fost identificate mine sau alte pericole, salvamarii francezi, de exemplu, arborează un steag violet.

Cei care ignoră avertismentele riscă amenzi de sute de euro sau chiar închisoare.

Cât de mari sunt amenzile

Și în unele țări europene se aplică contravenții turiștilor care intră în marea agitată. Pe plajele din Portugalia, salvamarii pot da amenzi care variază între 55 și 250 de euro. În Spania, amenzile pot depăși chiar și 700 de euro.

Salvamarul Vasile Borteș a povestit pentru Europnews România că regulile sunt foarte stricte pe plajele de la Marea Mediterană, inclusiv în Grecia.

Vasile Borteș, salvamar: "Am mai studiat ce se întâmplă în alte state civilizate. Acolo, în momentul în care steagul roșu e arborat, salvamarii sunt retrași de pe posturi și cei care îndrăznesc să între în apă sunt amendați. Penalitățile variază între 250 și 400 de euro."

Unde poți face închisoare

În Franța, atunci când marea este agitată, plajele sunt patrulate de Corpul Republican de Securitate, o rezervă a poliției franceze, sau de salvatori. Cei care ignoră avertismentele nu sunt însă amendați, ci doar avertizați.

Din 2020, în Australia, turiștii au început să fie pedepsiți cu închisoarea, după ce un salvamar a murit în timp ce încerca să salveze viața unui turist care a ignorat avertismentele și a intrat în apa Oceanului. Tragedia a stârnit furia societății, iar autoritățile au decis ca cei care nu respectă regulile să primească între 500 de dolari amendă sau pînă la 60 de zile în arest.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE