Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum sunt avertizați oamenii în cazul fenomenelor meteo extreme

Pe măsură ce schimbările climatice provoacă tot mai multe fenomene meteorologice extreme, țările din întreaga lume caută modalități mai eficiente de alertare a cetățenilor lor în caz de pericol.

Dezvoltarea unor sisteme pentru a menține oamenii în siguranță

Locuitorii din Hawaii au spus că sirenele de avertizare timpurie nu au funcționat în timpul incendiilor care au devastat Maui și au ucis cel puțin 110 persoane.

Sydney Carney, locuitoare din Lahaina: ”De obicei, pornesc sirenele de uragan sau fac ceva pentru a ne avertiza. Nimic, toată lumea a fost anunțată de evacuare doar de la om la om. Și de aceea atât de mulți oameni erau pe Front Street, așteptând ca și cum ar fi fost neajutorați. Ca și cum fumul i-a prins.”

Fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi incendiile de vegetație și inundațiile, ar putea deveni tot mai frecvente, pe măsură ce schimbările climatice provocate de om afectează tiparele meteorologice globale. Experții spun că este de datoria autorităților să dezvolte sisteme pentru a menține oamenii în siguranță în caz de dezastru.

Chris Hilson, director al Centrului pentru Climă, Universitatea din Reading: ”O parte a planificării în ce privește autoritățile publice nu se referă doar la încercarea de a face comunitățile mai rezistente la acest tip de amenințări fizice, fie că ne gândim la un incendiu, fie la crearea de bariere de protecție împotriva incendiilor sau la orice altceva, ci și la crearea unor sisteme adecvate de avertizare timpurie.”

Sunt sistemele de avertizare eficiente?

Națiunile din întreaga lume au elaborat planuri de acțiune în cazul în care se anticipează un eveniment extrem. În Spania, pericole precum incendiile de vegetație, seceta și inundațiile sunt gestionate de guvernele regionale. Acest centru din Barcelona este responsabil pentru Catalonia. Imma Soler, director adjunct pentru coordonarea și gestionarea situațiilor de urgență, spune că schimbările climatice complică și mai mult munca echipei sale.

Imma Soler, director adjunct pentru coordonarea și gestionarea situațiilor de urgență, Catalonia: ”Întotdeauna depindem de tehnologie, evident, dar tehnologia poate da greș, așa că este important să avem cât mai multe mijloace de comunicare, iar suprapunerea acestora să ne ofere o gamă cât mai largă de comunicare.”

Începând de anul trecut, regiuni din Spania au început să pună în aplicare sistemul EU-Alert, care trimite alerte de urgență direct pe telefoanele mobile. În Catalonia, acest sistem a fost pus implementat în februarie și a fost deja utilizat pentru a avertiza oamenii în legătură cu incendiile de vegetație.

Și Filipine este predispusă la dezastre provocate de fenomene meteorologice. Potrivit Băncii Mondiale, aproximativ 74% din populația țării este expusă la riscuri precum inundații, cicloane, secete, cutremure, tsunami și alunecări de teren. Consiliul național de reducere și gestionare a riscurilor de dezastre îl informează pe președinte cu privire la operațiunile în caz de dezastre.

Edgar Posadas, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Reducere și Gestionare a Riscului Dezastrelor: ”Avem mesaje de alertă timpurie în caz de dezastre, taifunuri, inundații sau chiar cutremure. Colaborăm pentru a trimite mesaje de alertă timpurie pentru persoanele cele mai vulnerabile în cazul unui anumit risc.”

Utilizarea telefoanelor mobile este larg răspândită în Filipine, astfel încât oficialii se bazează pe această tehnologie pentru informa populația. Dar nu este vorba doar de a trimite un mesaj, ci și de a se asigura că acel mesaj este ușor de înțeles.

Experții spun că aceasta este cheia succesului sistemelor de avertizare - să se asigure că persoanele aflate în pericol știu cum să reacționeze la o alertă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE