Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum se folosește un eSIM în roaming și de ce este varianta perfectă pentru a evita costurile suplimentare în călătoriile din străinătate

Pentru călătoriile de vară în străinătate, un smartphone este esențial pentru majoritatea oamenilor. Bineînțeles, dacă folosiți aplicații care consumă date în timp ce călătoriți într-o țară străină, există întotdeauna riscul de a acumula taxe de roaming mari de la operatorul de telefonie. Care este soluția? Un eSIM cu roaming pentru smartphone-ul dumneavoastră.

Ce este un eSIM?

Dacă ați cumpărat vreodată un nou telefon mobil, probabil că sunteți familiarizat cu cartela SIM. Prescurtarea de la „subscriber identity module” (modul de identitate al abonatului), SIM-ul este un mic cip de mărimea care se potrivește într-o fantă de pe majoritatea telefoanelor. Fără ea, nu ați putea beneficia de servicii de telefonie mobilă, deoarece conține informațiile despre contul dumneavoastră și numărul de telefon.

Dar cartelele SIM fizice sunt înlocuite încet-încet de eSIM-uri – „e” înseamnă încorporat - integrate în telefoanele mai noi. Aceste versiuni digitale fac același lucru și pot face viața mai ușoară.

De ce ar trebui să folosesc un eSIM?

Acestea facilitează schimbarea operatorilor de telefonie mobilă. Iar dacă ați cumpărat recent un telefon nou, s-ar putea să nu aveți de ales: Apple a renunțat la tăvița pentru cartela SIM începând cu iPhone 14 lansat în septembrie 2022, potrivit Associated Press.

Acestea sunt deosebit de benefice pentru cei care călătoresc. Dacă aveți un telefon mobil compatibil, puteți adăuga un eSIM de la un operator de telefonie virtuală care are tarife de date în roaming mai bune decât rețeaua dvs. de domiciliu. Multe telefoane vă permit să adăugați mai mult de un eSIM, ceea ce facilitează trecerea de la un operator la altul sau, în cazul telefoanelor care au această posibilitate, utilizarea a două servicii în același timp.

Gândiți-vă la comoditate: Au dispărut zilele în care trebuia să ajungeți într-o țară străină după un zbor lung, să căutați un chioșc al companiei locale de telefonie din aeroport, să deschideți cu grijă tava SIM cu un ac pentru a introduce noul cip și să încercați să nu-l pierdeți pe cel existent.

De unde pot obține un eSIM în roaming și cât voi plăti?

Piața eSIM este în plină expansiune. Kester Mann, director al departamentului de cercetare a consumatorilor de la CCS Insight, spune că există zeci de furnizori care pot fi găsiți online, cu nume precum Nomad, Holafly, Easysim, Airhub și Airalo.

Prețurile sunt de obicei afișate clar online, fie printr-un meniu de pachete pe site-ul furnizorului, fie printr-un calculator bazat pe cantitatea de date necesară și pe durata călătoriei.

Potrivit CCS, aproximativ 800 de operatori acceptă eSIM, astfel încât acoperirea internațională este extinsă. Mulți furnizori de eSIM oferă pachete bazate pe țară sau regiune, astfel încât puteți verifica care sunt cele care au tarife bune pentru locul pe care îl veți vizita și vă puteți înscrie în avans.

Cum îmi instalez un eSIM pe telefon?

Veți avea nevoie de un telefon care să fie deblocat pentru a putea fi utilizat cu diferiți operatori de telefonie mobilă.

Dacă nu configurați un telefon nou, metoda tipică de activare este un cod QR. Dacă plănuiți o călătorie și cumpărați unul înainte de a pleca, este o idee bună să imprimați codul dacă nu doriți să îl activați imediat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE