Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum poate fi văzută „Cometa Verde”, care trece pe lângă Pământ, pentru prima dată în ultimii 50.000 de ani

Publicat de: Euronews

Cometa C/2022 E3 (ZTF), supranumită și „Cometa Verde”, va putea fi observată pe 1 sau 2 februarie, atunci când se va afla în punctul cel mai apropiat de planeta noastră.

Ultima apariție a cometei în sistemul nostru solar a fost în urmă cu 50.000 de ani, pe vremea când se credea că oamenii din epoca de piatră au început să dezvolte limbajul.

Datorită naturii orbitei sale, s-ar putea să nu mai viziteze Sistemul Solar interior, ceea ce înseamnă că aceasta ar putea fi ultima șansă a umanității de a putea observa cometa.

Ce știm despre Cometa C/2022 E3 (ZTF)

Cometa a fost descoperită în martie 2022 de doi astronomi, Bryce Bolin și Frank Masci. Descoperirea a fost realizată cu ajutorul instalației Zwicky Transient Facility, care a fost compusă dintr-o cameră ultrasensibilă atașată Telesopului Samuel Oschin de la Observatorul Palomar din California. Atunci, cometa se afla prea departe pentru a putea fi observată cu ochiul liber sau folosind telescoape obișnute.

Una dintre caracteristicile care o fac să fie atât de specială este culoarea sa verde, care poate fi explicată prin prezența anumitor compuși în corpul cometei. În compozița sa se află carbon diatomic, dar și cianogen.

Strălucirea verde este rezultatul radiațiilor UV de la Soare, care iluminează gazele care curg de pe suprafața cometei.Aceasta a devenit mai strălucitoare pe măsură ce se apropia de Soare, iar radiațiile acestuia au încălzit gazele care o compun. Se crede că C/2022 E3 (ZTF) provine din Norul Oort, o regiune din jurul Sistemului Solar exterior despre care astronomii spun că ar conține miliarde de comete care se află în mare parte pe o orbită stabilă în jurul Soarelui.

Cum poate fi văzută „Cometa Verde”

În prezent, cometa poate fi admirată pe cerul dimineții, înainte de răsăritul soarelui, din emisfera nordică cu un telescop sau un binoclu.

Cu toate acestea, poate fi ușor vizibilă cu ochiul liber când va ajunge la perigeu la începutul lunii februarie. În acest moment, va fi la aproximativ 42 de milioane de km de Pământ și va fi vizibilă și din emisfera sudică.

NASA avertizează că cometele și vizibilitatea lor sunt imprevizibile. Potrivit Observatorului Regal din Greenwich, din Londra, nu se știe cu exactitate dacă C/2022 E3 (ZTF) va forma o coadă vizibilă fără telescop, dar și acest lucru se poate schimba. Deocamdată, cometa arată ca o minge verde neclară pe cer.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE