Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum afectează Covid-19 depistarea cancerului în Europa: întârzieri ale tratamentelor și liste de așteptare

Campaniile de sensibilizare și conștientizare cu privire la cancer sunt o priveliște comună în întreaga Europă. Unul dintre principalele motive pentru care acestea se derulează este simplu: depistarea precoce a cancerului poate salva vieți, potrivit euronews.com.

„Cu cât cancerul este depistat mai devreme, cu atât este mai ușor de tratat și cu atât mai mari sunt șansele persoanei de a supraviețui bolii”, a explicat Averil Power, directorul general al Societății irlandeze de Cancer.

Dar pandemia COVID-19 a avut un impact uriaș asupra modului în care oamenii au avut acces la îngrijiri medicale, provocând întârzieri ale tratamentelor și operațiilor și liste de așteptare.

De exemplu, după un an de la începutul pandemiei, în Anglia au existat cu un milion mai puține teste de depistare a cancerului decât în anul precedent, potrivit Cancer Research UK. Mai mult decât atât, au existat de zece ori mai multe persoane care au așteptat o jumătate de an sau mai mult pentru a efectua teste de diagnosticare.

„Unul din 10 cancere nu a fost diagnosticat”

O situație similară a fost raportată în restul Europei. Potrivit lui Power, „unul din 10 cancere nu a fost diagnosticat” în primul an de pandemie, în Irlanda.

Iar consecințele au fost devastatoare. La începutul acestei luni, grupul a avertizat că aproximativ 14% dintre pacienții cu cancer sunt acum diagnosticați în camerele de gardă din Irlanda.

Iar peste 100.000 de pacienți așteaptă în continuare mai mult de trei luni pentru testări.

În primul an al pandemiei, s-a înregistrat o scădere a finanțării în acest domeniu. Între 2020 și 2021, s-a înregistrat o scădere de 9% a sumei de finanțare pentru cercetarea în domeniul cancerului, comparativ cu cei doi ani anteriori, potrivit Institutului Național de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie.

Grupul a adăugat că unul dintre cele mai mari sectoare afectate de această cifră a fost cel al prevenirii cancerului.

Potrivit Paulei Rodriguez, care lucrează cu Asociación Galbán, un grup care sprijină familiile cu copii bolnavi de cancer din Spania, medicii nu fac inițial un screening atunci când tinerii încep să prezinte simptome. Acest lucru se întâmplă din cauza că primele semne ale cancerului pot fi asemănătoare simptomelor multor boli comune ale copilăriei.

„Cancerul la copii este o boală rară, care se poate manifesta inițial cu aceleași simptome ca și alte boli comune ale copilăriei. Este de obicei mascată de bolile copilăriei și este adesea dificil de diagnosticat. Acest lucru duce la o problemă și, în multe cazuri, boala este detectată în stadii foarte avansate, ceea ce reduce șansele de supraviețuire ale copilului”, a spus Rodriguez.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE