Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Culturi distruse de ploi și grindină. Fermierii se plâng că nu mai au ce să vândă anul acesta în piață

Culturi de pepeni și căpșuni distruse și cartofi scoși din pământ. Asta a rămas după câteva zile de ploi și grindină, pe câmpurile din sudul județului Dolj. Fermierii au pierdut zeci de mii de lei, așa că nu mai au ce să vândă anul acesta în piață.

Sebastian Dinu, fermier din Mârșani: ”Căpșuna după cum se vede este făcută praf. Nu se mai poate recupera nici de piață. Ne ocupăm de căpșuni din 2010. Niciodată nu am avut un an așa de ploios și cu piatră așa de mare.” 

Hectare întregi de căpșuni, pepeni sau cartofi distruse de grindniă

Pe câmpul din Mârșani, șase hectare de căpșuni s-au dus pe apa sâmbetei. Pentru că vorbim de fructe perisabile, cultura nici măcar nu a putut fi asigurată. Și în localitățile vecine e prăpăd. La Rojiște, cartofii au fost scoși din pământ de ape.

Cătălin Tudor, fermier Rojiște, Dolj: ”La noi munca la cartofi din toamnă începe, cu arat, pus la încolțit, bălegar, oameni. Munca nu se mai pune, că aia trece și o uiți, dar investiția nu știu dacă poți s-o uiți.” 

Fermierii sunt distruși. Acest bărbat a investit peste 50.000 de lei ca să pună pepeni, o parte din ei bani împrumutați. Acum, plantele sunt acoperite de nisip.

Arcadie Dina, fermier din Rojiște: ”Au rămas pline de noroi pe sub foliile alea. Pe aicea, pe unde le-a descoperit le-a făcut zob, le-a fărâmat. (Reporter: Mai puteți salva ceva?) Nu știu, încercăm de luni, până luni nu putem să luăm o decizie că ne e frică să le desfacem din cauză că se anunță alt dezastru.” 

Și în comuna alăturată, la Bratovoiești, câmpul arată ca un deșert. Aici au fost distruse culturile de porumb și de tutun. Reprezentanții Direcției Agricole Dolj spun că fermierii pot depune cereri la primării pentru a li se evalua culturile în vederea acordării unor desăgubiri. 

Romulus Agapie, director Direcția Agricolă Dolj: ”Se centralizează aceste date și se transmit mai departe către instituțiile centrale ale statului și care vor analiza și vor stabili măsurile care se impun sau ajutorarea fermierilor care au suferit de pe urma acestor fenomene.” 

Fenomenele meteo extreme au fost înregistrate pe o distanță de 20 de kilometri. Până acum, au fost raportate peste 20 de hectare distruse. Pentru a beneficia de despăgubiri, fermierii trebuie să aibă culturile afectate în proporție de cel puțin 30%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE