Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Culturile de grâu și rapiță, compromise de secetă. Moldova, Dobrogea, Oltenia și Transilvania se confruntă cu secetă pedologică severă

Culturile de grâu și rapiță au fost compromise din cauza temperaturilor ridicate din primele trei luni ale anului. Meteorologii avertizează că cele mai importante zone agricole, Moldova, Dobrogea, Oltenia și estul și sudul Transilvaniei se confruntă cu seceta pedologică. Fermierii se plâng că au pierderi mari din cauză că lipsa apei le-a distrus chiar și jumătate din recoltă. Mai mult, unii dintre agricultori nu știu dacă își vor recupera investițiile. 

Așa arată câmpurile agricole din Dolj, uscate și pline de bolovani. Adrian, un tânăr fermier din comuna Ghindeni, județul Dolj spune că seceta a afectat iremediabil cultura de grâu deja plantată. 

Fermierul a semănat aproximativ 100 de hectare de grâu, iar investiția lui s-a ridicat la 4 mii de lei pe hectar.  

Adrian Motoi, fermier Dolj: ”Neavând precipitații, consider eu că grâul e cam compromis peste…. în proporție de 50-60%. Nu știu dacă o să scoatem cheltuielile. Nu știu dacă mai putem în condițiile astea să mai supraviețuim.” 

Și La Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Șimnic culturile de grâu folosite pentru producerea semințelor pentru fermieri au fost afectate. Multe dintre tulpini sunt uscate și nu vor mai face spic. 

Claudia Dunăreanu, director științific Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Șimnic: ”De exemplu aici, din doi frați pe care îi avem amândoi sunt...N-o să facă spic pentru că sunt foarte mici. Sunt uscați și chiar dacă ajung la maturitate nu o să se umple spicul.” 

Peste 1.900 de hectare de rapiță, compromise

În Dolj, culturile suferă din cauza secetei încă din toamna anului trecut. Pe lângă grâu, peste 1.900 de hectare de rapiță au fost compromise. 

Claudia Dunăreanu, director științific Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Șimnic: ”În acest moment ne aflăm într-o stare de secetă avansată a terenului. În stratul arabil este o lipsă de precipitații, o lipsă de apă de 200 de mc la hectar. Tot din lipsa precipitațiilor, în toamnă au fost însămânțate 300 de hectare de rapiță, dar în primăvară deja am întors 200 de hectare, pentru că nu au răsărit.” 

Romulus Agapie, director Direcția Agricolă Dolj: ”În această perioadă se întrezărește fenomenul de secetă pedologică, mai ales că în perioada de însămânțare a culturilor de toamnă și în special la cultura de rapiță. A fost afectată într-un procent destul de consistent. Undeva la 1915 hectare.” 

 Pe unele câmpuri iarba s-a uscat ca în zilele toride de vară, semn că în sol nu mai este suficientă apă. Administrația de Meteorologie care a anunțat că mai multe zone din România se confruntă cu seceta pedologică. Cele mai afectate regiuni sunt Moldova, Dobrogea, Oltenia și estul și sudul Transilvaniei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE