Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alertă de incendii, de nivelul 4, în Grecia. În doar 12 ore au izbucnit 71 de focare din cauza vântului puternic

O alertă de incendii forestiere a fost ridicată duminică în unele regiuni din Grecia la "nivelul 4, risc crescut", după ce mai multe focare au izbucnit cu o zi înainte, conform guvernului elen, relatează AFP.

Ministerul Crizei Climatice şi Protecţiei Civile a comunicat că în total, sâmbătă, "71 de incendii în regiuni agricole şi forestiere din toată ţara au izbucnit în douăsprezece ore, între orele 03:00 GMT şi 15:00".

Majoritatea incendiilor au fost controlate, mai ales în centrul ţării, cu excepţia celui din Lasithi, pe insula Creta, care a continuat duminică, însă "fără să existe un front activ", conform pompierilor.

În acest incendiu, trei persoane au suferit răni uşoare, au precizat autorităţile, iar satelor Achlia, Galini, Agia Fotia şi Mavros Kolimpos li s-a ordonat evacuarea preventivă, deoarece flăcările s-au apropiat de anumite locuinţe, conform Reuters.

Primul mare incendiu din Grecia, în 2024

Un purtător de cuvânt al pompierilor a declarat că "incendiul s-a diminuat semnificativ după eforturile depuse de sute de pompieri", adăugând că acesta a fost primul mare incendiu din apropierea unei zone rezidenţiale în acest an.

Prognozele meteorologice indică faptul că până marţi vor fi vânturi puternice, cu intensităţi de până la 60 de kilometri pe oră, în nordul Mării Egee, Attica, Ciclade, Creta şi centrul Greciei, ceea ce creşte pericolul de izbucnire a incendiilor.

Pentru aceste zone, ministerul a declarat că "toate forţele de protecţie civilă vor fi plasate la nivelul 4 (risc crescut de incendiu)" şi că "pompierii vor fi în alertă, iar membrii forţelor armate vor efectua patrule".

Grecia a înregistrat "o temperatură medie record de 11,8 grade Celsius" în timpul iernii 2023-2024, fiind descrisă drept "cea mai călduroasă consemnată vreodată în ţară", potrivit Observatorului de la Atena. Acesta a avertizat recent asupra "unui nivel îngrijorător de secetă".

Începând cu luna aprilie, temperaturile au fost deosebit de ridicate pentru acest sezon, cu 31 de grade Celsius în Chania, Creta.

Vara trecută, Grecia a fost afectată de unul dintre cele mai lungi valuri de căldură, caracterizat de incendii devastatoare, care au dus la moartea a 20 de persoane și la răspândirea focului pe o suprafață de 175.000 de hectare

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE